Zemin çivili duvarlarda ölçülen deplasmanların tahmin edilen deplasmanlarla karşılaştırılması
Comparison of measured displacement with the estimated displacements for soil nailed walls
- Tez No: 106270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin çivisi, inklinometrik gözlem, sonlu faklar metodu, kazı destekleme sistemi, FLAC programı. vn, Soil nailing, inclinometers, finite difference, retaining system, FLAC VUl
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Bu tez kapsamında, son yıllarda ülkemizde de geniş uygulama alanı bulan derin kazı uygulamalarında zeminin yatay donatılar kullanılarak güçlendirilmesi metodlarından biri olan zemin çivili iksa metodu hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Zemin çivili iksa sistemleri diğer iksa sistemlerinden daha hızlı uygulanabilmesi ve ekonomik olması sebebiyle sıkça tercih edilen ve uygulanan bir yöntem olmuştur. Bu çalışmada zemin çivisi ile ilgili detaylı bir literatür araştırması ile zemin çivisi uygulamasının iksa sistemi olarak yapıldığı bir vaka analizine yer verilmiştir. Tekfen Towers projesi kapsamında imal edilen zemin çivili derin kazı iksasının sonlu farklar yöntemi kullanılarak modellenmesi yapılıp analiz sonuçlarından elde edilen yatay deplasman değerleri sahada yerinde yapılan inklinometrik okumalar ile elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Sonlu farklar yöntemi kullanılarak derin kazının ve kazı destek sisteminin modellenmesinde şu an dünya genelinde çok popüler olan ve akademik ve uygulama amaçlı olarak kullanılan FLAC isimli geoteknik analiz programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, a detailed study for a deep excavation retaining system reinforces the soil by means of lateral reinforcements; namely the soil nailing system - which has found a wide application area in Turkey recently as well as throughout the world - has been performed. Soil nailed retaining system has gained an increasing popularity depending on its construction speed and economy. In this study a detailed literature review about soil nailing system has been performed and a case study where soil nailing has been implemented as the retaining system has been investigated. For the Tekfen Tower project, the retaining system has been modeled by using a computer program utilising finite difference method and afterwards lateral displacements that would be occuring at the walls of the retaining system were calculated. These calculated values were compared with the actual values measured via inclinometers at the site. In modelling the retaining system and calculating the lateral displacements, a software program named as FLAC which uses finite difference method has been utilised.