Kombine ısı ve güç sistemlerinin performans ve ekolojik yönden etüdü
Performance and ecological study of the combined heat and power systems
  1. Tez No: 106311
  2. Yazar: YASİN ÜST
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, sonlu zaman termodinamiği, ekolojik amaç fonksiyonu, maksimum ekolojik performans koşulları, ekserji verimi, iç tersinir ve tersinmez kojenersyon çevrimi. xıı, Cogeneration, finite-time thermodynamic, ecological objective function, maximum ecological performance conditions, exergy efficiency, endoreversible and irreversible cogeneration cycle. xin
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Son yıllarda klasik termodinamik ve sonlu zaman termodinamiği teorilerini kullanarak iç tersinir ve tersinmez kojenerasyon tesis modelleri için farklı amaç fonksiyonlarına dayalı olarak birçok optimizasyon çalışması yapılmıştır. Bu optimizasyon çalışmalarında enerji yararlanma oranı, ekserji, termoekonomik ve ekserjoekonomik kriterler amaç fonksiyonu olarak seçilmiştir. Son on yıllık dönem içerisinde, bazı araştırmacılar sonlu zaman ve sonlu boyut kısıtlarını gözönüne alarak, iç tersinir ve tersinmez ısı makinası modellerinin ekolojik performansını lineer ve lineer olmayan ısı transferi durumlarına göre incelemişlerdir. Bu çalışmalarda, ekolojik amaç fonksiyonunun maksimum olması durumunda güç ve toplam entropi üretimi açısından uygun bir performansa ulaşılabileceğini göstermişlerdir. Bu çalışmada, ekolojik optimizasyon tekniği kojenerasyon çevrimine uygulanmış ve tanımlanan yeni bir ekolojik amaç fonksiyonuna dayalı olarak iç tersinir ve tersinmez kojenerasyon çevrim modelleri için sonlu zaman termodinamiği teorisi çerçevesinde bir performans analizi gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda optimum iş akışkanı sıcaklıkları, optimum ekserji verimi ve optimum ısıl iletkenlik paylaşım oranlan belirlenmiştir. Ayrıca güç/ısı oranı, kullanma sıcaklık parametresi, iç tersinmezlik ve ısı kaçağı parametresinin genel ve optimum ekolojik performans üzerindeki etkileri grafiklerle gösterilmiş ve tartışılmıştır. Bu çalışmada sunulan optimizasyon sonuçlan, ekolojik dizayn şartlarını ortaya koymakta ve kojenerasyon tesislerinin optimum dizaynı için teorik bir temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, many optimization studies based on various objective functions have been carried out for endoreversible and irreversible cogeneration plant models by using classical and finite-time thermodynamic theory. In these optimization studies, energy utilization factor, exergy, thermoeconomic end exergoeconomic criteria are taken as an objective function. During last decade, some authors have studied the ecological performance of endoreversible and irreversible heat engines by considering finite-time and finite-size constraints under various heat transfer modes. The results obtained from these works, indicated that maximization of the ecological objective function represents the best compromise between the power output and the loss rate of availability. In this work, the ecological optimization technique has been applied to the cogeneration cycle. A performance analysis based on a new ecological objective function has been carried out for endoreversible and irreversible cogeneration cycle models using finite-time thermodynamic theory. Within this context, optimum working fluid temperatures, optimum exergy efficiency and optimum conductance allocation ratios have been determined. Furthermore, the effects of the ratio of power output to process heat, heat consumer temperature parameter, reservoir temperature parameter, internal irreversibility parameter and heat leak parameter on the general and optimum ecological performances have been examined and discussed. In this study, the obtained optimization results represent the ecological design conditions and it may provide a general theoretical basis for optimum design of cogeneration plants.