Boru ve silindirik kanallardaki engellerin akım üzerindeki etkilerinin simülasyonu
Simulation of effects of obstacles in pipes and cylindrical ducts on flow
- Tez No: 106312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminar akış, silindirik koordinatlar, engelli boru, Navier-Stokes vııı
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Bu çalışmada, içerisinde düşey bir engel bulunan borudaki laminar, sürekli ve sıkıştırılamaz akım ve ısı transferi problemleri silindirik koordinatlarda iki boyutlu ve nümerik olarak incelenmiştir. Boru içerisindeki akışı modellemek için süreklilik, enerji, momentum denklemlerinin yatay ve düşey yöndeki bileşenleri ve girdap-akım fonksiyonu metodu kullanılmıştır. Sözü edilen denklemler sonlu faiklar metodu kullanılarak ayrıklaştırılıp eş zamanlı çözüme hazır hale getirildikten sonra, Fortran dilinde yazılmış bir bilgisayar programı ile çözdürülmüşlerdir. Çalışmada, engelin değişik geometrik oranlan ve boru girişine uzaklığının akım alanı ve ısı transferi üzerindeki etkileri gösterilmiştir. Borudan Prandtl sayıları sırasıyla 0.7, 7.0 ve 546 olan hava, su ve kullanılmamış motor yağı geçtiği kabulüyle, Reynolds sayısının 50 ve 500 değerleri için akım hatları ve ısı transferi durumu incelenmiştir. Sonuçlar, literatürden elde edilen çalışmalarla karşılaştırılmış ve benzer sonuçların elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, considering the flow is laminar, steady and incompressible, the flow and heat transfer through a pipe employing a vertical obstacle are investigated in cylindrical - coordinates with 2 dimensional numerical analysis. To form a model vertical and horizontal components of the continuity, energy, momentum equations and vorticity-stream function method are included. These equations to be solved simultaneously are discretized employing the finite difference method and they are solved using a computer that has been writtenin Fortran. Through this study, the effects of different ratios relating to the obstacle and the position of the obstacle from pipe entrance on the streamlines and heat transfer are investigated. Air, water and clean engine oil with Prantl numbers of 0.7, 7.0, 546 are let flow through the pipe and the streamlines and heat transfer for the Reynolds numbers of 50 and 500 are investigated. Finally, it is shown that the results obtained are consistent with the reported results in the literature. Keywords : Laminar flow, cylindrical coordinates, pipe with obstacle, Navier-Stokes. IX