Deneyimsel şeffaflık, simgesel anlamda cam ve elektronik ortamda şeffaflık
Experimental transparency, symbolical meaning of glass and transparency in electronical media
  1. Tez No: 106315
  2. Yazar: FATİH MIZRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: deneyimsel şeffaflık, cam, elektronik ortam, saydamlık, geçirgenlik, experimental transparency, glass, electronic media, transparency, transition
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kentsel yaşantı özel ve kamusal yaşam biçimlerini oluşturmakta ve bu yaşam biçimlerinin kendilerine özgü oluşturduğu mekanlar arasında bir ilişki yaratmaktadır. Bu ilişkinin mekansal boyutta ele alınması, gerek malzeme ve teknoloji kullanımı gerekse mekanlar arasında iç- dış, iç -iç gibi ilişkilerin kurulması, bu mekanlar arasındaki geçişliliği ve geçirgenliği ortaya çıkarmıştır. Mimaride şeffaflık-geçirgenlik ilişkisi yüzyıllar boyunca gelişmiş ve teknolojideki gelişmelerle“deneyimsel”boyutlara varan bir kavram haline gelmiştir. Bu çalışmada şeffaflığın“deneyimsel”boyutu; mahremiyet, kişisellik veya birarada bulunma vb. sosyal yaşama özgü niteliklerle fiziksel etkenler, bir arada ele alınmıştır. 1. Bölüm'de çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. 2. Bölüm'de geçirgenlik-şeffaflık kavramları tanımlanmış, bu kavramların insanla ilişkisi incelenmiştir. 3. Bölüm'de şeffaflık kavramının tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ve değişimi ele alınmıştır. 4. Bölüm'de deneyimsel şeffaflık kavramı; bu kavramı destekleyen örneklerle tanımlanmış ve incelenmiştir. 5. Bölüm'de elektronik ortamdaki şeffaflık kavramının mimarlığa olan etkisi, sosyal yaşam boyutu da düşünülerek ele alınmıştır. 6. Bölüm'de çalışmanın bütününden elde edilen verilerle tezin sonuçlan ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Urban life constitutes private and public life styles and it leads to compose a new connection among places which are created by this kind of life styles. Not only use of materials and technology but also providing connections among spaces such as inside-out, inside-inside reveal transparency and transition among spaces mentioned above. Throughout centuries, relationship between transparency and transition in architecture has been developed and it has become experimental concept with advance in technology. In this assessment, transparency in experimental dimension, components of social life like privacy, personality or living together, and physical factors are evaluated altogether; Chapter 1 The introduction part in which aim, scope, and method of the study are explained. Chapter 2 Concepts of transparency and transition are defined. Furthermore, relationship between the concepts and human being are examined. Chapter 3 In this part, the development and change in concept of transparency in historical period are assessed. Chapter 4 The concept of experimental transparency, which is supported by detailed instances, is defined and examined. Chapter 5 The contribution of concept of transparency in electronic media to architecture and social life is considered. Chapter 6 The results of thesis are presented with datas from the whole study.