Bilişim teknolojisinin ticarete etkisi/E- ticaret ve mekan etkileşimi
The Effects of information technologies on commerce/E-commerce and space interaction
  1. Tez No: 106314
  2. Yazar: GÖKHAN ALPER YEDİKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ, PROF. DR. OYA PAKDİL, DOÇ. DR. İCLAL DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Information Technologies, Communication, Social life, E-Business, Space IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Şehirleri, mekanları ve hayatı şekillendiren en önemli unsurlardan biri olan ticaretin sanal dünyaya girmesiyle fiziksel sınırlar aşılmış oldu. İnsanlar bilgiyi elde etmede olduğu gibi, günlük hayattaki birçok ihtiyaçlarını dışarı hiç çıkmadan sağlama imkanlarını elde ettiler. Bu birçok fiziksel mekanın gerekliliğini bir ölçüde azaltacak belki de ilerleyen süreçte ihtiyaç dışı kalmasına sebep olacak bir sürecin başlamasını sağladı. Mekanların yerini sanal mekanların alması, yalnız mekanların değişmesine değil mekan kavramının da değişmesine sebep olmuştur. Tez çalışmasının;. Giriş bölümünde, tezin kapsamı, amacı, yöntemi anlatılmıştır.. İkinci bölümde, ticaretin kısa tarihçesi ve mekana yansımasmdan bahsedilmiştir.. Üçüncü bölümde, bilişim teknolojisinin ticarete ve mekana yansımasmdan bahsedilmiştir.. Dördüncü bölümde, e-ticaretin tanımı ve tarihçesiyle ilgili bilgiler verilmiştir.. Beşinci bölümde, mekan kavramı, mekanın tarihsel gelişimi ve e-ticaretin mekana yansıması anlatılmıştır.. Altmcı bölümde, e-ticaret uygulamalarıyla ilgili Türkiye ve Dünya'dan örnekler verilmiştir. Hayatı ve mekanı şekillendiren ve etkisi gittikçe artma eğiliminde olan e-ticaret ve e-ticarette söz sahibi kimseler dünyayı yönlendirmede önemli güçlerden biri haline gelecektir. Bu sürece erken dahil olmak mekam ve hayatı şekillendirmede de söz sahibi olmak anlamına gelecektir. Anahtar Kelimeler : Bilişim, İletişim, Sosyal hayat, E-Ticaret, Mekan VIU
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As business; which is one of the most important facts in forming cities,places and life; taking place in virtual world physical borders are exceeded. Human beings gain to have all their needs without going outdoors by the help of computers as they gain knowledge from them. All this started a period with less need for actual physical spaces. Use of virtual spaces instead of physical places not only changed the places but also changed the concept of them.. In first part, the aim of thesis and method of thesis are explained.. In the second part brief history of business and its reflection to the space are given.. In the third part the reflection of information technologies to business and space are given.. In the forth part some information about e-business and the history of it are given.. In the fifth part some examples about the applications of e-business are given.. In the sixth part the result of this thesis is written. In future an e-business concept that has effects on lifestyles and spaces will be more stronger.