Şebeke uyumlu ac-dc güç kaynağı geliştirilmesi
Development of ac-dc power system with adapted utility
- Tez No: 106339
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ GÜLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şebeke, harmonik, inverter, Konverter, Arayüz, Utility, Harmonic, Inverter, Converter, Interface XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Şebeke akım ve gerilim dalga şekilleri idealde tam sinusoidal bir dalga şeklinde olması gerekir. Klasik ac - de güç konverterler ve üç fazlı motorların hız kontrolünde kullanılan arayüz konverterleri şebekede harmonik meydana getiren belli başlı cihazlardır. Özellikle faz kontrollü doğrultucular ve diyotlu doğrultucular bunların en önemlileridir. Güç kalitesi konusundaki yönetmelikler ve standartlar, güç faktörünün düzeltilmesi ve şebekeden olabildiğince harmoniksiz akım çeken üç fazlı doğrııltucuların tasarlanması için yoğun çalışmalara zorlamıştır. Bu çalışmalar güç elektroniği sisteminde kullanılan elemanlardan yüksek verim almak ve şebekeden çekilen akım gerilim dalga şekillerinin tam sinusoidal olması için yapılmıştır. Bu amaçla şebeke ile yük devresi arasında arayüz devreleri kullanılır. Bu arayüz devreleri kullanılması halinde elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Bu çalışmalar sürekli akım modunda ve kesintili akım modunda geliştirilerek giriş akım ve gerilim dalga şekilleri düzenlenmeğe çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Utility current and voltage must be sinuousoidal m fact, traditional ac - dc power converters which have been used to control three phase motors, have made harmonic in utility, especially, phase controlled rectifiers and rectifiers with diods. Standarts and regulations of power quality, that has been forced to make three phase rectifiers which are used for power factor correction and current with non-harmonics. These power electronics study have been done to profit from power electronics elements and perfect sinuousoidal waveform current. For this reason between utility and power circuit, interface circuits have been used. The result of these circuits are examined in this study. In this study, input waveforms of current and voltage have been corrected continious current mode and non - continious current.