Alfa-amilaz ve alfa amilaz-dekstran konjugatların spektrofluorometrik yöntemle incelenmesi
The Examiniation of alpha-amylase-dextran conjugates with spectrofluorometric methods
- Tez No: 106340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HURİYE KUZU KARŞILAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus oryzae a-Amilaz, a-Amiklaz-Dekstran konjugatlan, fluoresans. Xi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Nişastayı a-(l,4) glikozid bağlanndan kırarak glukoz birimlerine parçalayan a-amilaz enzimi(l,4-a-glukan 4-glukanohidrolaz, EC 3.2.1.1) gıda, deterjan, kağıt ve tekstil gibi bir çok sanayii alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. a-Amilazlar substratta iç kısımdaki bağlara daha yüksek ilgi gösteren endohidrolazlardır. Molekül ağırhklan 50.000 dolayında olan a-amilazlar 478 amino asid artığı içermektedirler ve S adet alt ünite bulundurmaktadırlar. Bu çalışmada, ticari önemi olan ve en çok incelenen amilaz türlerinden Aspergillus oryzae a- amilazı (TAKA) kullanıldı. Farklı pH değerlerine aktrvite tayinleri yapılarak optimum pH aralığı belirlendi. SDS-PAGE elektroforezi uygulanarak enzimin ah üniteleri ve saflık durumu hakkında bilgi edinildi Ayrıca farklı pH değerlerinde gerçekleştirilen doğal elektroforez işleminde enzimin davranışları gözlendi Steady-state spektrofluorometre ile a-Amilaz çözeltilerinin pH ve sıcaklık değerleri değiştirilerek emisyon spektrumlan alındı. Bu spektrumlarda gözlenen maksimum noktalarında fluoresans şiddetleri okundu ve dalga boyu kaymaları kaydedildi 'Time-Master' spektrofluorometre kullanılarak farklı pH ve sıcaklıklarda TRES ve bozunma(decay) grafikleri almdı. Elde edilen emisyon bozunma grafiklerinden fluoresans ömürleri hesaplandı. Böylece enzim molekülünün çözeltideki durumu ve daha karalı olduğu koşullar hakkında bilgi edinildi Daha stabil bir enzim elde etmek üzere, a-amilaz-Dekstran mol oranlan 10,20,30 alınan enzim-polimer konjugatlan yapıldı Yukarıda belirtilen yöntemler kullanılarak konjugatlann özellikleri inceltendi Bu durumda enzimin maksimum aktrvite gösterdiği pH değerinin daha asidik bölgede olduğu görüldü. Konjugatlann“steady-state”spektrofluorometre ile belirlenen fluoroseans karakteriktislerinin, enzim için elde edilenden farklı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT a-Amylase(l,4-a-D-glucan 4-glucanohydrolase; E.C. 3.2.1.1.) is the endo-enzyme responsible for the random hydrolysis of the internal a- 1,4 linkages of amylose and amylopectin in starch. a-Amylases are compased of about 478 amino asids and found to be contained of five subunits. Their molecular weight are about 50.000. a-Amylases are widely used in several food processes including bread making, brewing and the production of some syrups of high fructose content. This enzyme family have been also find widespread use in detergent, paper and textile industries. In the present work, the fluorescence characteristics of Aspergillus oryzae a-amylase were investigated using steady-state and time-master spectrofluorometers. The fluoresans spectra of the enzyme solutions in different pH and temparatures were recorded. The optimum activity pH range of the enzyme was determined. SDS and natural poryacrylamide electrophoresis techniques were applied for the determination of subunits and electrophoretic behavior of the enzyme. ct-Amylase-Dextran conjugates where obtained using 10,20,30 mol ratios of enzyme-dextran for the increase of enzyme stability. The characteristics of conjugates where investigated using the methods mentioned above. It was observed that the maximum activity of the enzyme was shifted to acidic medium. The fluorescence resulds of conjugates recorded with steady-state spectrofluorometer was different than taken for enzyme. Keybords: Aspergillus oryzae a-Amylase, a-Amylase-Dextran conjugates, fluorescence. X/'i