Vakum metalurjisi yöntemiyle çelik üretimi
Steel production with vacuum metallurgy process
  1. Tez No: 106347
  2. Yazar: MİTHAT TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vacuum metallurgy, RD-KTB vacuum process, IF steel, High formability
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Son yıllarda, yüksek şekillenebilir özelliklerine sahip çeliklerin otomotiv sanayi ve beyaz eşya sektöründe kullanımının artması ve çelik üreticilerin daha iyi şekillenebilirliğe sahip bu çelikleri tercih etmesi çok düşük karbon ve azot içeren çeliklere olan ihtiyaçları arttırmıştır. IF çeliği olarak adlandırılan bu tip çeliklerin ancak ekonomik olarak vakum metalürjisi yöntemiyle üretilebilmesi ile endüstride kullanımlarını mümkün kılmıştır. Bu çalışmada, vakum metalürjisi prosesleri incelenerek, özellikle entegre bir demir çelik fabrikasında RD-KTB vakum prosesi ve uygulamaları ele alınmıştır. Ayrıca bu prosesle üretilmiş titanyum alaşımlı ekstra derin çekme kalite IF çeliklerinde karbon ve azot miktarlarının çelik mekanik özelliklerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta, karbon ve azot miktarının azalması ve de titanyum alaşımının çeliğe ilave edilmesiyle mekanik özelliklerde iyileşme ile birlikte yüksek şekillenebilirlik elde edilen çelikler üretilmiştir. Anahtar Kelimeler : Vakum metalürjisi, RD-KTB vakum prosesi, IF çeliği, yüksek şekillenebilirlik. ıx
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, the increase in the use of automotive industry and house hold appliances which need better formability sheet steel that are prefered by the steel producers is required contain ultra-low carbon steels. These type of steels called as IF (Interstitial Free Steel) steels can be used in the industry by processing of vacuum system economically. In this study, vacuum process are summerized and especially RD-KTB process and its applications at an entegrated iron and steel facility have been considered. In addition, the effect of carbon and nitrogen content on the mechanical properties of Ti added extra deep drawing quality steels that are prodeced by this proses are examined. Consequently, the decrease of carbon and nitrogen combined with Ti addition results an improvement on the mechanical properties. This improvement has also developed formability of sheet steels.