Seramiklerde porozite oranının ve göbeklenmenin ultrasonik hıza olan etkisinin incelenmesi
To Examinate the porosity ratio and blackcore which effect to the ultrasonic velocity
  1. Tez No: 106348
  2. Yazar: AYTUĞ HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALETTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: UItrasonic velocity, porosity, blackcore, crushed presure, clay and firecalay. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Deneysel çalışmalarda hammadde olarak kil, ateş kili ve odun kömürü kullanılmıştır. Kil, ateş kili ve odun kömürü kırılıp öğütülmflştür. Kil ve ateş kiline değişik oranlarda odun kömürü katılarak, plastik kıvama gelinceye kadar su katılmıştır. Daha sonra numuneler 20x20x80mm ebatında ki kalıplara dökülmüştür. Numuneler 800-1 2 00°C sıcaklıklarında pişirilmiş ve her pişirme işleminden sonra ultrasonik hız ölçümü yapılmıştır. Çalışmalarda 55kHz frekanslı bir ultrasonik ölçüm cihazı kullanılmıştır. Göbeklenme (siyah çekirdeklenme), parçada hacimce ciddi bir değişme meydana getirmediği halde ultrasonik hızı Önemli şekilde düşürmektedir. Bunu, levhalı kil tanelerini birbirinden çok küçük aralıklarla da olsa ayırdığı ve porozite oluşturduğu düşünülmektedir. Seramik malzemlere delik delmek ve bu delikleri kademeli olarak büyütmek zordur. Bu yüzden seramiklerde porozitenin ultrasonik hıza olan etkisini incelemek amacıyla ahşap malzemeye belirli düzende delikler delinmiş ve bunlar kademeli olarak büyütülmüştür her delik büyütme kademsinden önce ultrasonik hız ölçümü yapılmıştır. Presleme basıncı, yoğunluğu etkiler karışık şekilli tuğlaların preslemsinde basınç dağılımı heterojendir ve buna bağlı olarak ultrasonik hızda preslem basıncına paralel olarak değişme gösterecektir. Anahtar kelimelenUItrasonik hız, porozite, göbeklenme, presleme basıncı, kil ve ateş kili.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the experimental studies for checking the ultrasonic velocity equipment with an 55kHz isused and as resources, clay and fireclay are used. The samples have been casted to 20x20x80 milimeters moulds. These samples are grouped into categories and heated between 800°C and 1200°C and after each heating step, ultrasonic velocity is measured. Organic materials caused a porosity on ceramic equipments and this porosity causes a negative effect on the physical properties of the equipment. It's hard to having a hole and increasing the sizes of these holes in ceramic metarials. Because of this reason, timber is used in ceramic in other to measure the effects of ultrasonic velocity to the porosity. By opening holes and canals on the timber, we saw that in our experiments by decrease in percentage volume. There is a decrease again in the ultrasonic velocity.