Deformasyon ölçmeleri ve bir model üzerinde uygulanması
Deformation measurements and application on a model
- Tez No: 106354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Alibey Barajı, bağıl güven elipsleri, deformasyon, deformasyon analizi, dolgu baraj. ıx, Alibey Dam, relative confidence ellipses, deformation, deformation analysis, earth-fill dam
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Büyük mühendislik yapılan ile yerkabuğunun bazı bölgelerinde oluşan deformasyon ve deplasmanların saptanması, deformasyon ölçmelerinin ve buna bağlı olarak analizin daha gerçekçi bir şekilde yapılması gerekmektedir. İnsanların mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde yapılmış veya yapılacak olan barajların ve büyük yapılarm belirli ölçme dönemlerinde deformasy onlarının araştırılması ve belirlenmesi, önleyici tedbirlerin alınması her yönden son derece önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde jeodezik deformasyon ölçmeleri ile ilgili bilgiler, ikinci bölümde deformasyon ölçme yöntemleri, üçüncü bölümde jeodezik deformasyon ölçülerinin değerlendirilmesi, dördüncü bölümde jeodezik yaklaşımların irdelenmesi ve bu yaklaşımlardan biri olan doğrusal hipotez testleri ile geliştirilmiş Karlsruhe Yaklaşımının tanıtılması, beşinci bölümde uygulama yeri olarak seçilen Aübey Barajı' nda klasik ve modern ölçme aletleri ile yapılan deformasyon ölçmeleri ve son bölümde ise sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order to determine deformations and displacements occured on engineering structures and in some part of earth crust, deformation measurements and the analysis of them have to be done accurately. The investigations and the determination of deformations on dams, which have been constructed in a secure way that keeps the life and the property of human, are very important. This study consists of six chapters. Some knowledges about geodetic deformation measurements have been given in the first chapter.The methods of deformation measurements have been given in the second chapter. Evaluation of the deformation measurements has been developed by using linear hypothesis test, has been introduced in the fourth chapter. Deformation data, which are related to Alibey Dam and have been handled by using conventional and actual surveying instrumentation, have been given in the fifth chapter. Conclusions have been given in the last chapter.