Endüstriyel atıksu arıtma sistemlerinin SCADA temelli otomasyonu, RTU/PLC kontrolü ve bulanık mantık kullanılarak pH kontrolünün gerçekleştirilmesi
SCADA based automation and RTU/PLC control of the industrial wastewater treatment systems and implementing the pH control using fuzzy logic
  1. Tez No: 106357
  2. Yazar: BÜLENT DENİZ AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER, DOÇ. DR. CELAL KOCATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma, kontrol, SCADA, otomasyon, bulanık mantık. xııı, Wastewater Treatment, Control, SCAD A, Automation, Fuzzy Logic. xiv
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET Bu çalışma endüstriyel atıksu arıtma sistemlerinin otomasyonu ile ilgili tüm bilgileri sunmak ve bu işlemi gerçekleştirmek isteyen mühendislere yol göstermek amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle ilk olarak atıksu arıtma sistemlerinin genel yapıları incelenmiş ve bu sistemlerde uygulanan işlemler anlatılmıştır. Daha sonra tasarlanacak olan sistemin genel yapısı, sistemde kullanılan enstrümanlar ve proses mantığı anlatılmış, böylece incelenecek sisteme giriş yapılmıştır. Bundan sonra kontrol sistemlerine geçilmiş ve bu sistemlerde kullanılacak kontrol üniteleri olan RTU/PLC lerin donanım ve yazılımları tanıtılmıştır. Bu konu, sistemimizdeki ekipmanlardan bir kısmının lojik ve ladder diyagramları verilerek ve PLC yazılımları gösterilerek örneklenmiştir. Daha sonra sistemdeki RTU/PLC lerin birbiriyle ve bilgisayarla haberleşmelerini sağlayan modemler genel olarak tanıtılmış ve örnek bir modem bağlantılarının şekilleri gösterilmiştir. Bundan sonra ise SCADA Programının tanıtılmış ve bu programda ekran sayfalarının, veri tabanının ve haberleşmelerin tasarlanması anlatılmış ve bazı animasyonların nasıl gerçekleştirildiği gösterilmiştir. Son konuda ise pH nötralizasyonu için tasarlanan bir bulanık mantık kontrolörü tanıtılmış ve tasarım anlatılmıştır. Tasarlanan sistem gerçek bir sistem olup bu tezde anlatılanlar endüstriyel atıksu arıtma sistemlerinin otomasyonu konusunda oldukça detaylı bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this work is to give a detailed information about the automation of the industrial wastewater treatment systems and to guide the engineers who want to implement this process. First of all the general structure of a wastewater treatment system is analysed and the processes applied in these systems are described. Secondly, the general structure of the system that is going to be designed, instruments to be used in this system and the process logic is described, thus making an entry to the system to be analysed. After these steps the hardware and the software of the RTU/PLCs which are the control units of these systems are defined, showing the PLC software and giving samples of the logical and ladder diagrams of some equipments used in the system. Then the modems used for the communication of the RTU/PLCs with each other and the computer, are generally described and the diagram of a sample modem connections is shown. Then followed the introduction of the SCAD A program and description of the screens, database and the communication desings in this program; also how some animations are implemented is shown. In the last part, the fuzzy logic control designed for the pH neutralization is introduced and the desing is analysed. The designed system herein is a real system and this thesis gives a very detailed information about the automation of the industrial wastewater treatment.