Akarsu morfolojinin nümerik modellenmesi
Numerical modelling for river morphology
- Tez No: 106363
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akarsu morfolojisi, katı madde taşınımı, hesaplamalı akarsu hidroliği. ıx, River morphology, sediment transport, computational river hydraulics
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Doğal akarsularda katı madde hareketi nedeniyle taban seviyelerinde değişimler olmaktadır. Bilindiği gibi bu taban seviyeleri değişimleri hidrolik mühendisliğinin en önemli konularından biridir. Böyle bir problemin çözümünü kesin ve tam olarak veren bir yöntem bulmak, bugün için mümkün değildir. Ancak gerek fiziksel ve matematiksel model yöntemleri ve gerekse ampirik veya yan ampirik bağıntıları kullanmak suretiyle problemin yaklaşık çözümünü elde etmek mümkündür. Bu çalışmada katı madde hareketi sonucu meydana gelen taban alçalma ve yükselmelerinin matematiksel model yöntemleriyle yaklaşık çözümünün verilmesine çalışılmıştır. Çalışmanın 1. bölümünde akarsu morfolojisi ile ilgili hesaplamalar için genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın 2. bölümünde su ve katı madde hareketine ait hareket ve süreklilik denklemleri verilmiştir. Bu bağıntılar yardımıyla olayı tarifleyen matematiksel model ortaya konmuştur. Ortaya konan matematiksel modelin sayısal yöntemlerle çözümü verilmiştir. Hazırlanan bilgisayar programı içinde su yüzü hesabı, su hareketine ait hareket ve süreklilik denklemlerinden elde edilen adi diferansiyel denklemin çözümü Runga-Kutta yöntemi ile, katı madde hareketine ait hesaplar ise, sayısal çözüm için Preissmann tarafından teklif edilen kapalı şema kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın 3. bölümünde, çözüm için hazırlanan bilgisayar programı (“fortran”dilinde hazırlanan program) seçilen başlangıç ve sınır şartlan için çalıştınlarak test edilmiş ve test şartlannda olayın yapısına uygun sonuçlar elde edilmiştir. Son olarak 4. bölümde, yapılan çalışmalann sonuçlan topluca verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The bed levels keep changing due to the sediment transport in natural rivers. As already known these bed level changes are among the most important subjects of the hydraulic engineering. Today it is impossible to find a process that solves this problem exactly. However, by means of the use whether physical and mathematical modelling processes or empirical and semi-empirical connections, it is possible to acquire an approximate solution of problem. In this study, it is tried to supply the approximate solution of riverbed degradation and aggradation due to sediment transport, by the use of numerical methods. In the first part of study, general information for the morphological computations are given. In the second section the equations of motion and continuity for water and sediment are given. Then a suitable mathematical model is formed between these equations. And the numerical processes have given solution of the mathematical model. In the computer program that has been prepared, the computation of backwater profile, Runga-Kutta Process solves the solution of the ordinary differential equation that is acquired from the equation of motion and continuity for water and sediment; and the computations of sediment solved by the implicit scheme that was suggested by Preissmann, for numerical solution. In the third section, the computer program (the program that has been prepared in Fortran) has been tested by running it within the chosen the initial and the boundary conditions and results that are compatible to structure of the incident have been acquired under the test conditions. In the last part of the study, the conclusions have been given.