Dirsek üstü kol protezinin Y.S.A. kullanılarak DSP tabanlı bir devre ile gerçek zamanda kontrolü
Upper extremity arm prostheses's real time control using A.N.N. with a circuit based on DSP
  1. Tez No: 106364
  2. Yazar: CAN BÜLENT FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİT PASTACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Myoelektrik, EMG, Protez, DSP, YSA. ıx, Myoelectric, EMG, Prostheses, DSP, ANN
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Protez cihazı çalışmalarında amaç; eksik uzvun yokluğunu hissettirmeyecek gerçek anlamda aynı görevi üstlenebilecek bir malzeme ortaya koyabilmektir. Protez kontrolü üzerine bugüne kadar oldukça değişik çalışmalar yapılmış olmasına karşın myoelektrik işaretler üzerinde yapılan çalışmalar ve günümüzde gelişme gösteren yüksek hızlı ve paralel işlem yapabilme özelliği olan CPU' 1ar sayesinde gerçek zaman uyumlu ürünler ortaya konabilmektedir. özellikle değişik bir mimari yapıya sahip DSP'lerin gelişmesiyle bu türden çalışmalar artık daha rahat yapılabilmektedir. Bu projede Analog Device Inc. tararından üretilmiş olan, kayan nokta aritmetik işlem özellikli ve geliştirilmiş bir paralel işleme özelliğine sahip Share serisi bir DSP kullanılarak, gerçek zamanda çalışan bir dirsek üstü kol protezi kontrol devresi tasarlanmıştır. Bilindiği gibi kas yorgunluğu arttıkça EMG işaretinin frekans spektrumu düşük frekanslara doğru bir yığılma göstermektedir. Bu sebeple, yaptığımız çalışma dar bir zaman dilimindeki analizleri içermektedir. Dirsek açma, dirsek kapama, kolu içe döndürme, kolu dışa döndürme, hareketleri için vücut yüzeyinden alınan EMG işaretleri sınıflandırılarak gerçek zamanda sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim in prosthetic device development is to build a fully functional reapplication of the lost limp. There have been various studies in this area. However, due to the recent developments in CPU speed and in the area of parallel processing has increased the study over myoelectric signals and has made possible the development of real time products. Especially, with the newly introduced DSP architectures this type of work can be done more easily. In this study a real time upper extremity prosthesis circuitry is developed with an Analog Device Inc. SHARC series DSP floating point arithmetic processor. As it is known, as muscle fatigue is getting increase an agglomeration takes place toward lower frequencies in the frequency spectrum of EMG signal. Therefore our study includes the analysis in a small time segment. Elbow extension, elbow flexion forearm supination, forearm pronation, operatings of the prosthetic arm is controlled trough the classified electromyogram signals.