Alternatif performans kriterlerine dayalı olarak soğutma makinaları ve ısı pompalarının dizayn parametrelerinin belirlenmesi
Determining design parameters of refrigeration plants and heat pumps depend on alternative performance criteration
  1. Tez No: 106376
  2. Yazar: ÖZAY KAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbsiyon, soğutma makinası, ısı pompası, sonlu zaman termodinamiği, termoekonomik optimizasyon, Absorption, refrigeration plant, heat pump, finite time thermodynamics, thermoeconomic optimization. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Son yıllarda kullanılabilir atık enerjilerin değerlendirilebilmesi için geliştirilen teknoloji, ısıtma/soğutma sistemlerinin dizaynında sonlu zaman termodinami ğinin etkin kullanımı ve enerji üretiminin kurumsal olarak yaygınlaşması absorbsiyonlu sistemlerin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada, absorbsiyonlu (soğurmalı) soğutma makinalan ve ısı pompalarının termoekonomik optimizasyonu amaçlanmıştır. Soğutma makinalan ve ısı pompalarının dizaynında performans katsayısının, ısıtma/soğutma yükünün, ısı değiştiricilerin boyutlarının, termoekonomik kriterlerin etkileri üzerine literatür araştırması yapılmıştır. Literatürde yatıran ve enerji maliyetlerini içeren, tersinir ve tersinmez absorbsiyonlu soğutma makinalan ve ısı pompalan için optimum dizayn şartlanmn bulunmasını amaçlayan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Birim toplam maliyet basma soğutma/ısıtma yükü amaç fonksiyonu olarak kullanılarak absorbsiyonlu iç tersinir ve tersinmez soğutma makinalan ve ısı pompalarının optimum performans karakteristikleri ortaya konmuştur. Son olarak, elde edilen sonuçlar doğrultusunda hem iç tersinir, hem de tersinmez durum için absorbsiyonlu soğutma makinalan ve ısı pompalarının optimum performans katsayısı değerleri sayısal olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years technology developed for evaluation of waste energy, effective use of finite time thermodynamics for heating/cooling systems and to become institutional widespread of energy production enhance the importance of absorption systems. In this study, thermoeconomic optimization of absorption refrigeration plants and heat pumps is aimed. Effects of coefficient of performance, heating/cooling load, dimension of heat excahngers in design of refrigeration plants and heat pumps have been investigated related with literature. In the literature no work was noticed about intended to determine optimum design conditions for reversible/irreversible refrigeration plants and heat pumps including investment and energy consumption costs. The heating/cooling load per unit total cost is taken as an objective function for optimization and optimal design characteristics have been derived for absorption endo-reversible/irreversible refrigeration plants and heat pumps. Finally, the maximum of the objective function and corresponding design parameters have been derived numerically.