Yüksek yapıların projelendirilmesinde bilgisayar programlarının mukayesesi ve bu tip yapıların yapım kuralları
The Comparison of the computer programs in desinging of high-rise buldings and the codes of structural analysis
  1. Tez No: 106386
  2. Yazar: FATİH YEŞİLSELVE
  3. Danışmanlar: PROF. SİNAN ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı analiz programları, yüksek yapılar, dinamik analiz, kesit tesirleri, yapı yönetmelikleri. xıı, Structural anlysis programs, high-rise building, dynamic analysis, inner forces and moments, structural codes. xm
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 610
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yüksek yapıların projelendirilmesinde ülkemizde sıklıkla kullanılan bilgisayar programlarından İrfan Balıoglu Yapı Analiz, SAP2000 V.6.11 Nonlinear, STA4CAD V.9, Probina Orion V.ll ve Etabs 7.17 programları ile aynı bir bina modeli üzerinde üç boyutlu statik ve dinamik analizleri yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bina modeli, Bölüm l'de“Bina Tanıtım Raporu”adı altında tanımlanmıştır. Çözümde kullanılan bazı programlar kendi bünyelerinde kullanılan eleman özelliklerine göre yük analizlerini verdiği halde hepsinde aynı veri girişini sağlamak amacıyla Bölüm 2'de yapıya ait Yük Analizleri hesaplanmış, tasarım deprem karakteristikleri belirlenmiş ve analiz aşamasında her program için aynı yüklerin kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca modelin tüm programlarda benzer özellikleri göstermesi amacıyla programların kullanılmasından kaynaklanan çeşitli kabuller yapılması gerekmektedir. Bölüm 3'te bu kabullerin yanı sıra, eleman tanımlarında programların kendi bünyelerinde yapmış olduğu kabuller bulunmaktadır. Sözü edilen tüm kabuller, sonuçların farklı çıkmasının birer nedenini teşkil etmektedir. Bölüm 4' de ise her program için data hazırlanması, çözüm aşaması ve yapılması gereken model kontrolleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu bilgiler ışığında çözümler tamamlanmış ve Bölüm 5'te karşılaştırmalı olarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmede öncelikle dinamik analizden elde edilen sayısal sonuçlar, daha sonra da kesit tesirleri karşılaştırılmıştır. Mukayeselerin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla sonuçlar tablo olarak verildiği gibi çeşitli grafiklerle de gösterilmiştir. Tüm programların hesap çıktıları ve sistem planları Eki er 'de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the static and dynamic analysis of a high-rise conrete building has been performed by computer programs, widely used in Türkiye and results have been compared. These computer programs are Structural Analysis Program by İrfan Balıoğlu, SAP2000 V.6.11 Nonlinear, STA4CAD V.9, Probina Orion V.ll, Etabs 7.17. Building is modeled and reported in Chapter 1. Although some of those computer programs give load analysis with respect to their defined element codes, in Chapter 2, structural load analysis has been calculated and used in all above mentioned programs to enter unified data. Additionally, in this chapter, earthquake design parameters has been defined so that same parameters can be used in all different computer programs. Furthermore, some assumptions must be taken into account since the model of the structure display similar responses for all computer programs. In Chapter 3, both those assumptions and defined assumption codes of each computer programs have been presented. All of those assumptions are reason why analysis results differ from each other. In Chapter 4, it is explained how to set up input data and how to solve problem, and which of the model controls must be checked. After structral analysis has been completed for all above mentioned computer programs, their results have been presented comparatively and evaluated in Chapter 5. In evaluation the results obtained from dynamical analysis, firstly, has been taken into account, then axial force, shear force and bending moment diagrams has been compared to each other. The results of those comparisons have been presented both tabulated and graphics. All the outputs and system plans are given in Appendix.