Planlamada fiziksel analize yönelik coğrafi veri tabanı tasarım ve uygulaması
The Design and application of geographical data base in planning directed at physical analysis
  1. Tez No: 106394
  2. Yazar: MESUT ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. GÜL BATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, plan, sistem, analiz, kent vm, Knowledge, plan, system, analysis, city IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Günümüz insanı yaşadığı teknoloji çağında, teknolojinin sağladığı olanaklardan her alanda en üst düzeyde yararlanmak için büyük bir çaba içindedir. İnsanların yaşantılarındaki bir çok sorunun kaynağı olan yaşadığı kentlerle ilgili problemlerin çözümünde, günümüz teknolojilerinden yararlanması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Kentle ilgili problemlerin çözümünde günümüz teknolojisi bize Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS ) başta olmak üzere bilgi sistemlerini sunmaktadır. CBS kent planlama alanında da sayısız olanak ve yararlar sağlamıştır. Planlamada mevcut durumu ortaya çıkaran fiziksel analiz aşamasının CBS olanakları ile yapılması, uygulanabilir, gerçekçi planlar için vazgeçilmez altlıklar oluşturacaktır. Bu çalışmada, planlama faaliyetlerinin fiziksel analiz aşamasında CBS' nin getireceği yarar ve kolaylıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma 5 ana bölüm ve eklerden oluşmaktadır. İlk bölümde kentlerde yaşanan sorunlar, sorunların çözümünde Coğrafi/Kent Bilgi Sistemlerinin kullanılmasının getireceği yararlar vurgulanmış, bu çerçevede çalışmanın amacı belirlenmiştir. ikinci bölümde, Coğrafi/Kent Bilgi Sistemlerinin üstünde durulmuştur. CBS 'nin özellikleri incelenerek kullanım alanları ortaya konulmuştur. KBS'nin getireceği yararlar belirlenmeye çalışılmıştır. Ülkemizdeki KB S uygulamalarından bir örnek olarak Bursa KB S oluşturma projesi alt projeleri ile birlikte aktarılmıştır. Bölümün sonunda da bir bilgi sistemin kuruluşu için atılması gereken adımlar belirtilmiştir. Üçüncü bölümünde, ilk olarak belirlenen ana amaç doğrultusunda bir veri tasarımının yapılabilmesi için öncelikle planlama ve kent planlaması konusuna değinilmiştir. Planlama yaklaşımları incelenerek günümüzdeki şehir plancılarının konuya yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır. Planlama sürecinde izlenen aşamalar değerlendirilerek“fiziksel analiz ”konusu irdelenmiştir. Planlama sürecinde bilgi teknolojilerinin özellikle de CBS kullanımının getireceği faydalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan bu ön çalışmaların ardından Bursa ilindeki planlama faaliyetlerindeki mevcut durum, veriler, işlemler, beklentiler ortaya çıkarılmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre planlamada fiziksel analize yönelik veri, işlem ve fiziksel tasarım yapılmış, tasarım kenti örnekleyen bir pilot proje alanında bir CBS yazılımı kullanılarak pratik olarak sınanmış ve uygulaması yapılmıştır. Dördüncü bölümde, uygulamanın değerlendirilmesi yapılarak sistem oluşumunda karşılaşılan sorunlar açıklanmış ve oluşturulan sistemin yararlan ortaya konmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde, çalışmadan elde edilen deneyimlerden yararlanarak sonuçlar çıkarılmış ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today's mankind makes a great effort to take the advantages of technology at maximum level in every area in this technology era which he lives in. It becomes inevitable for people to benefit from modern technology in order to overcome the problems which are the reasons of lots of problems related with the cities they live in. In order to overcome these problems related with the cities, modern technology introduces us the information systems among which Geographical Information Systems (GIS) lead. GIS have offered countless opportunities and benefits in city planning area too. The usage of GIS means in physical analysis stage to introduce the present situation makes it inevitable for applicable and realistic plans. In this study, the benefits and easinesses of GIS in the physical analysis stage of planning activities have been aimed to be exposed. The study consists of five main sections and appendixes. In the first section, the problems encountered in cities and the benefits from the usage of Geographical/Urban Information Systems to overcome these problems have been stressed. In this respect, the objective of the study has been determined. In the second section, Geographical/Urban Information Systems have been dealed with. The features of GIS have been studied and the usage areas of them have been introduced. The benefits of UIS have been tried to be determined. As an application of UIS in our country,“The Project of UIS Formation in Bursa”has been introduced with its sub-projects. At the end of the section, the steps to be taken in order to form an information system have been introduced. In the third section, firstly the planning and city planning subjects have been dealed with in order to make a system design in the direction of the main purpose. The planning approaches have been studied and today's city planners' approaches to this subject have been tried to be determined. The steps of planning process have been evaluated and“physical analysis”subject has been studied. The benefits of information technologies, especially GIS usage in the planning process have been tried to be determined. After these pre studies, the present situation in the planning activities in Bursa, data, processes, expectations have been exposed and evaluated. According to this evaluation, a system directed at physical analysis in planning activities has been designed, it has been tested practically by using Arcview software in a test project area in which the designed city has been sampled and the application of it has been made. In the fourth section, the evaluation of the application has been made, the problems encountered during system formation have been clarified and the benefits of the formed system have been tried to be determined. In the fifth section, the results have been emerged from the experiences in this study and the suggestions have taken part.