Malzeme iletim sistemleri
Material handling systems
  1. Tez No: 106403
  2. Yazar: İBRAHİM YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÖZGÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme iletim sistemleri, sistem dizaynı, malzeme iletim araçlan xı, Material handling systems, system design, material handling vehicles xu
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Günümüzün üretim anlayışında verimliliği ve kaliteyi yükselten faktörlerin başmda malzeme iletim sistemlerinin uygunluğu da sayılmaktadır. Bundan amaç; hammaddenin, yan mamul ve yan mamul malzemenin en uygun biçimde, işlerin akışına (akış sırasına), depolama ve ürünün iş yerinden sevkını mümkün kılabilmektir. Bu çalışmada iki hedef gözetilmiştir; bunlardan birincisi, konvansiyonel taşıma sistemleriyle donatılmış üretim sahalarının revizyondan geçirilerek modern taşıma ilkelerine uygun hale dönüştürülmesi. İkincisi ise, kuruluşu planlanan bir üretim sahasının taşıma ve iletme teknolojisinin en son verilerine dayanarak bir iletim hattı ile donatılmasıdır. Yukanda sözü edilen her iki durumda da gözetilmesi gereken faktörler; iletimin minimum enerji yapılabilmesi, optimum bir hat üzerinde en kısa yoldan ve en kısa sürede yapılabilmesinin yanı sıra yardımcı insan gücüne en az ihtiyaç duyulması gibi faktörlerdir. Revize edilmiş ya da yeni projelendirilmiş bir iletim sisteminin amaca uygunluğu ve verimliliği, yapılacak üretim konusunun özelliklerinin ayrıntılı biçimde etüdüne bağlıdır. Yapılacak ayrıntılı bir etütten elde edilmesi gereken sağlıklı verilerin başmda üretim sahasının boyutsal özellikleri, kullanılmakta olan ya da kullanılacak olan makine parkının düzeni, ergonomiklik, iş ve işçi güvenliği, insan sağlığı ve çevre faktörleri gelmektedir. Üretim sahasında hacımdan yapılacak tasarruflar bir yandan yatırım maliyetlerini, diğer yandan da işletmedeki sabit giderleri düşürmektedir. Modern malzeme taşıma sistemlerinde giderek hakim olmaya başlayan başkaca bir prensip de, iletim hattının gereğinde imalat ve montaj hattı olarak da kullanılabilmesidir. Sistemdeki bu özellik, üretim sürecine esnek imalat üstünlüğünü getirdiğinden, ürün maliyetini ve iş gücü kullanımını önemli oranda düşürmektedir. Sayılan bu faktörlerden bazılan zaman zaman birbiri ile çelişirler. Dolayısıyla bir taşıma sistemi projesinin basan düzeyi, yukanda özetle verilmiş olan faktörlerin uygun bir optimizasyonu ile ortaya çıkar. Bu ise, doğrudan bir maliyet sorununu ortaya çıkarır. Projelendirmenin son aşaması ise, tasarlanmış olan taşıma sisteminin bütününü, toplam kuruluş projesi içinde taşıma sistemi için ön görülmüş olan yatırım sınırlan içinde yeniden ele almaktır. Yapılan çalışmada, üretimini sürdürmekte olan bir kuruluşun mevcut konvansiyonel taşıma sisteminin modern taşıma sistemi anlayışına ve prensiplerine göre yeniden düzenlenmesi için, yukandaki ilkeler göz önünde tutularak ölçümler yapılmış, optimum maliyetle bir taslak geliştirilip sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today's production comprehension heading factors that increasing productivity and quality including suitably of material handling systems. Purpose of this, sending raw materials, half products and half product materials in most suitable way by order flow from ware houses and working places. In this work there are two targets. First one, revision of production areas equipped with conventional handling systems to modern handling principles. Second one, planning establishing production area with equipping material handling system using latest handling system using latest handling technology. Factors that we must respect both situation that mentioned above. Factors like handling with minimum energy, handling in a shortest way and time on an optimum line, also using minimum asistant man power. Revisioning or projecting new material handling systems suitably for purpose and productivity can be possible by detailed studying on production topic and features. After detailed study we must get healthy datas and heading of these datas, dimensions of production area, positions of used or going to be used machine groups, ergonomy, safety of work and workers, human health and surrounding factors. Savings in production area volume, reducing investment costs and fixed costs. Another principle dominating modern material handling systems, if necessary handling line can be used as production and assembly line. This feature of system, provides flexible production superiority to production process and this reduces important ratio of product cost and occupation energy. Some of the mentioned factors some times contradict with each other. So success level of handling system project becomes with optimization of suitable factors. This makes direct cost problem. Last step of project is, considering the whole handling system plan again in the limits of investment established by construction project. In the study, establishment that still works on progress with conventional handling system and turning this conventional system to modern handling system with principles mentioned above. Measurements were adapted to these principles. Draft with optimum cost developed and presented.