Boşluklu simetrik perdelerde üst kat bağ kirişi rijitliği ile ilgili bir irdeleme
A Study on the rigidity of upper tie beams in coupled symetric wall systems
- Tez No: 106408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA NOYAN ALACALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer çerçeve, eşdeğer rijitlik geçiş katsayısı vn, Aquivalent frame, equivalent rigidity multipliers vni
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek yapılarda çerçeve sistemler yatay yükler altında mukavemet ve rijitlik bakımından gerekli ve yeterli performansı gösterememektedirler. Bu bağlamda perdeler yatay yükler altında mukavemet ve rijitliği arttıran elemanlar olarak yapısal analizde sıklıkla kullanılmaktadır. Perde sistemlerin özel bir hali olan boşluktu perdeleri, sistem serbestlik derecelerine herhangi bir kısıtlama getirmeden sonlu eleman yöntemleri ile yeterli doğrulukla hesaba katmak mümkündür. Ne var ki bu tür modellerle çalışmak hem hesap süresini uzatır hem de hesap sonuçlarının değerlendirilmesini zahmetli kılar. Bu nedenle eşdeğer çerçeve sistemlerinin kullanımı bu gün için oldukça pratik olmasının yanısıra daha bir süre yapı tasarımında değerini koruyacaktır (Doran, 2001). Bu çalışmada, üst kat bağ kirişlerinin rijitliği ile ilgili nümerik bir çalışma yapılmıştır. Çözüm sonuçlan değerlendirilerek, çok değişkenli regresyon yaklaşımıyla bağ kirişleri için eşdeğer rijitlik çarpanları formüle edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Frame systems İn tall structures fail to attain necessary and sufficient strength and rigidity performances under horizontal loading. In this connection, walls are frequently employed in structural analysis to improve strength and rigidity under horizontal loading. Coupled wall systems, a special case of wall systems, can be taken into account with sufficient accuracy with the aid of finite element methods without imposing so many contraints on the degrees of freedom of systems. However, working with mis kind of a model shall, inevitably, cause the calculation time to prolong and make it quite tedious to evaluate the results. Therefore, equivalent frame systems has become even more commonplace today and it seems that this practice shall maintain its position in structural design (Doran, 2001). This paper consists of a numerical study of the rigidity of upper tie beams. Results from the solution are evaluated, an attempt to formulate equivalent rigidity multipliers for tie beams with an approach of multivariable regression.