Sürekli ekstrüzyonda kaynama olayı ve kaynamaya etki eden faktörlerin araştırılması
Welding phenomena in continuous extrusion and researching the factors effecting on welding
  1. Tez No: 106409
  2. Yazar: SEDAT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, sürekli ekstrüzyon, ekstrüzyon kaynakları, alın kaynağı, dikiş kaynağı, Aluminum alloys, continuous extrusion, extrusion welds, transverse weld, seam weld. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Alüminyum ve alaşımlarının birçok özelliklerinden dolayı, uygulama alanı ve buna bağlı olarak şekillendirme yöntemleri, günümüzde hızla artmıştır. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri de ekstrüzyon yöntemidir. Ekstrüzyon yöntemiyle dolu ve içi boş profiller üretilmektedir. Alüminyum alaşımlarından içi boş profillerin ekstrüzyonunda dikiş kaynağı, aynı bloktan gelen metalin laminer akımları arasında meydana gelir. Alın kaynağı ise, artarda ekstrüzyon edilen bloklar arasında meydana gelmektedir. Ekstrüzyon kaynakları diğer birleştirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, kalite, dizayn esnekliği, ağırlık ve maliyet yönünden daha avantajlıdırlar. Bir profildeki ekstrüzyon kaynak bölgelerinin metalurjik ve mekanik özellikleri, ana profil malzemesinin bu özelliklerinden farklı olabilmektedir. Alın ve dikiş kaynaklarına birçok işlem faktörleri etki etmektedir. Bu nedenle kaynakların oluşum mekanizmasının, kaynak yerlerinin metalurjik ve mekanik özelliklerinin incelenmesi gerekir. Teorik ve deneysel olarak yaptığımız bu çalışmada, sürekli ekstrüzyonda alın kaynağı ve dikiş kaynağının oluşum mekanizmaları, etkileyen faktörler ve etkileyiş yönleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Application area and shaping methods due to many of properties of aluminum and its alloys have been increased rapidly today* The one of the most importants of these methods is extrusion method. Solid and hollow profiles have been manufacturing by extrusion method. Seam weld occurs between the laminar streams of metal that occurred the same billet in the extrusiun of hollow profile of aliminum alloys. However transverse weld occurs between the billets that are consecutively extruded. When the extrusion welds are compared with the other joint methods, they are more advantegous from the wiev points quality, design flexibility, mass and cost The metallurgical and mechanical properties of extrusion weld zone in a profile may have been different from main material's. Many process factors have been effect to transverse and seam welds. For this reason, the formation mechanism of the welds, the metallurgical and mechanical properties of the weld zone should be detected. In this theoritical and experimental study, the formation mechanisms of transverse and seam weld, effecting factors and the way how they effected in the continuous extrusion are investigated.