Yerel-geleneksel değerlerin yorumlanması ve turizm mimarisi
Interpretation of local-traditional values and tourism architecture
  1. Tez No: 106407
  2. Yazar: MURAT DÜNDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİHAL ULUENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yerel değerler, kimlik, turizm mimarisi, modern mimari. iv, Regional and local values, identity, architecture for tourism, modern architecture
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Ülkemiz turizm alanında özellikle son 20 yıl içerisinde yaşanan hızlı değişim maalesef hem doğal hem tarihi hem de kültürel alanda yozlaşmayı da beraberinde getirmiştir. Bu süreç içerisinde turizmdeki gelişme sadece yatak sayısındaki artış ile doğru orantılı olarak değerlendirilmiş; bölgenin ve turizm tesislerinin taşıma kapasiteleri, mevcut çevre ve yerel halkın üzerinde oluşturacağı olumlu-olumsuz etkiler ve belki de en önemlisi inşa edilecek tesisin yörenin kültürel ve yerel değerleri ile olan fiziksel teması sürekli ihmal edilegelen kriterlerden olmuşlardır. Bunun sonucu olarak da günümüzde bulunduğu yöre ile ne fiziksel nede felsefi açıdan hiçbir anlam teşkil etmeyen, konaklama işlevi dışında bir amaç gütmeyen bir çok turizm yapısı kimi zaman doğal güzelliklerimizi kimi zaman da tarihsel ve kültürel değerlerimizi gölgeleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç bir çok ülke tarafından yaşanmış ve sadece turizm alanında değil en geniş anlamıyla mimaride toplumların gerek geçmiş değerlerini gerekse modern yaklaşımları kendi kültür süzgeci içerisinden geçirerek yorum getirmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Tez içerisinde anlatılmak istenen ana tema tarihsel ve kültürel miras olarak da adlandırabileceğimiz, zaman içerisinde edinilmiş olan deneyimlerin günümüz koşullan ve kullanıcı gereksinmeleri ortak payda olmak üzere yeniden değerlendirilmesi gerektiği ve kimlik kavramının sadece turizm alanında değil her alanda vurgulanması gerektiğidir. Bu konu iki temele dayandırılarak ele alınmıştır. Birincisi modernleşmenin beraberinde getirdiği yaşam standartları ve sosyo ekonomik sistemdeki şiddetli değişikliklerin yaşayan çevre ile olması gereken uyumlu birlikteliği sorunudur. Bu sorun ancak o toplumun bireylerinin, fiziksel mekan ihtiyaçlarının yanında kültürel değerlerinin ve çevrenin yerel gereksinimlerinin tasarıma yansıtılması ile giderilebilecektir. Bunun olumlu bir çok örneğini bizim gibi modernleşmeye entegrasyon sürecini henüz tamamlayamamış Uzakdoğu ülkelerinde görmek olasıdır. Dikkat çekilen ikinci önemli husus ise modern hareketin beraberinde getirdiği yukarıda bahsedilen olumsuzluklarına bir tepki olarak doğmuş, historisist bir görüşle özellikle tarihsel değerleri kendi amaçlan doğrultusunda sadece biçimsel form kaygısıyla kullanan yaklaşımdır. Doğru değerlendirildiğinde bu ikinci anlayışın toplum içerisinde kendine yer edindiği, geçmişe duyulan özlem sonucu prim yapmaya başladığı ve bununda aslında modernizmin vermiş olduğu tahripten çok daha tehlikeli olduğu görülecektir. Tez içerisinde özetle vurgulanan şudur :“bir toplum kendi iç dmamiklerini, kültürel ve sosyal değerlerini ihmal ederek sadece mimaride değil hiçbir alanda ilerleme kaydedemez. İlerleme gösterebilmemiz için gerek geçmişe dönük, gerekse modern teknolojilere yönelik bilimsel çalışmalar yapılmak; elde edilen bulgular insan topluluklarını millet yapan ortak kaygılar ve değerler ışığında yeniden yonımlanmalı ve hep daha iyisi ve güzeli için sorgulanmalıdır.”
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the past 20 years of Turkey, the Progression of tourism has brought some damages in which not only at the fields of nature and history but also in the field of culture. In this process, the progression of tourism has been taught only by increasing bed capacity of the country. During the years, the carry limits of the region, effects of the new tourism buildings on the local people and the buildings' physical relation with the living environment have always been ignored by the regional planners and designers of the buildings. As a conclude of that process, now we have many tourism buildings which have already caused enough damages in the unique natural or historical regions. The buildings have been made for the purpose of accommodation. And during the design, the capacity of the bed was one of the most important thing which they had to concern. Until the recent years, designing of tourism building have commonly focused on two approaches that are completely different from each other. The first one is modernism. Modernist designers have only tried to reflect a new technological drastic changes to their conception. Unfortunately they have not attempted to appreciate to local and cultural heritages. The second significant and popular approach is concerning to use of past architectural heritages in their concept of the works. But this type of designers preferred concerning with an architectural heritages in formalist way, and they avoided re-interpretation of past experiences in contemporary ways. Many of the countries have already experienced this process. So that in most part of the world, designers and planners have become aware of the importance of the identity, culture and regional values. This research focus on that there must be ways to evaluate and benefit from the cultural and especially architectural heritage which past experiences have offer us. The principal way to benefit from architectural heritage is that discovering the courses which shaped this heritage. The concept of identity should be emphasized not only in the field of architecture but also it should be emphasized in every fields of study.