Yönetim bilgi sistemlerinin endüstriyel sistemlere kurulmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
The Problems encountered in bulding of management information systems to the industrial systems and solution proposals
- Tez No: 106417
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgi sistemi, yönetim bilgi sistemi, sistem geliştirme yaşam döngüsü yaklaşımı, organizasyonel davranış, organizasyonel değişim, değişim yönetimi. ıx
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Endüstriyel toplumdan bilgi toplumuna geçiş sürecinin yaşandığı çağımızda, işletme yapılarının karmaşıklaşması ve kullanılan bilgi miktarının giderek çoğalması nedeniyle bilginin elde edilmesi, düzenlenmesi, saklanması ve iletilmesi işlemlerinin önemi artmaktadır. Yöneticilerin ihtiyaçlarım karşıladığı sürece anlamlı olan bilgiye çabuk ulaşmak, işletmedeki ve pazardaki tüm gelişmeleri yalandan takip ederek hızlı tepki vermek organizasyonların geleceği için ciddi önem taşımaktadır. Bir organizasyondaki karar vericinin anlık olarak her türlü bilgiye ulaşması kurulacak ve iyi işletilecek bir yönetim bilgi sistemiyle sağlanabilmektedir. Modern bir endüstriyel sisteme, yönetim bilgi sisteminin kurulması fînansal kaynakların ve insan kaynaklarının entegrasyonunu gerektiren karmaşık ve zor bir süreçtir. Yönetim bilgi sistemi kurma projesi yürüten işletmeler, bu süreci kolaylıkla kontrol edememekte, planlayamamakta ve birçok sorunla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada, giriş bölümünde son yıllardaki gelişmeler doğrultusunda bilginin, bilgi işlemenin ve yönetim bilgi sisteminin endüstriyel sistemler için gerekliliğine yer verilmiştir, ikinci bölümde, yönetim bilgi sistemi bilgi, sistem ve bilgi sistemi kavramlarının temellerinden hareketle tanımlanmıştır. Ayrıca yönetim bilgi sisteminin amaçlarına, karakteristiklerine ve endüstriyel sistemler için önemine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, yönetim bilgi sisteminin endüstriyel sistemlere sistem geliştirme yaşam döngüsü yaklaşımı ile kurulması projesinin aşamaları detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yönetim bilgi sisteminin kurulmasında kullanılan alternatif yaklaşımlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise, yönetim bilgi sisteminin kurulmasında karşılaşılan sorunlar incelenmiş ve bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri sunulmuştur. Son bölümde, hazırlanan bir soru setinin çeşitli firmalara uygulanması ile yönetim bilgi sisteminin kurulmasında karşılaşılan problemler önem dereceleri ile birlikte belirlenmiş ve en önemli problemlerin çözümünde en fazla katkıyı sağlayacak kritik öneriler ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise, uygulamadan elde edilen bilgiler ışığında genel değerlendirmeler yapılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our age today, where the industrial society is becoming the information society, the importance of access to information, its organization, its storage and delivery is increasing. It is becoming vitally important for the future of organizations to access meaningful information and react accordingly while following all the developments at the institution and market as long as it meets the needs of the managers. It is possible for a decision-maker in an organization to access all types of information instantly only when a management information system is built and well managed. To build such a system in a modern industrial system, however, is a complex and difficult process which requires the integration of financial and human resources. The institutions which are working on the project of building management information system cannot control, plan this process and face a lot of problems. In this study, in the introduction, the necessity of information, processing information and the management information system was discussed in the light of recent developments. In the second part, the management information system was defined in terms of the concepts of information, system and information system. Also, the objectives of the management information system, its characteristics and importance for the industrial systems were emphasized. In the third part, the project of building management information system in industrial systems with the system development life cycle approach was studied in detail. In the fourth part, a comparative study of alternative approaches used in building management information system was undertaken. In the fifth part, the problems faced while building management information system were studied and possible solutions to these problems were put forward. In the last part, the problems faced while building management information system were determined in order of importance with the application of a questionnaire in various firms and some critical suggestions which will provide most effective contribution to the solution of these problems were given. In the conclusion, general comments were made in the light of the information gathered in the research and suggestions for further research were made. Key Terms: Information system, management information system, system development life cycle Approach, organizational behavior, organizational change, change management.