Hacim içi günışığı dağılımına göre gök koşullarının karşılaştırılması
Comparison of the sky conditions according to interior daylight distrubution
- Tez No: 106435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gök koşullan, referans gökler, gök modelleri, hacim içi aydınlık. xıı, Sky conditions, reference skies, sky models, interior illuminance. xiu
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Uluslararası Aydınlatma Komisyonu' nun (CIE) önerdiği referans göklerden olan ölçün kapalı gök, ölçün açık gök ve ortalama gök koşullarının, belli boyut ve belli bir saydamlık oranındaki bir hacim içinde oluşturdukları günışığı aydınlık düzeyi, engelsiz ve engelli durumlar için hesaplanarak gök koşulları karşılaştınlmıştır. Her bir gök modeli için CIE ve çeşitli araştırmacılar tarafından önerilen değişik eşitlikler kullanılmıştır. Bu eşitlikler doğrultusunda, hesaplamalar QBasic' te hazırlanan programlar aracılığı ile çalışmada yapılan varsayımlar kapsamında 4 yön, 4 gün ve günün 3 saati için gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar aracılığıyla SigmaPlot 5.0' da aydınlık dağılımları çizilmiştir. Aydınlık dağılımları kullanılarak, her gök modeli, kendi içinde değerlendirilmiştir. Aynı pencere ekseninde belirlenen üç noktadaki aydınlık düzeyleri incelenen yön, gün ve saatlere göre grafik olarak verilmiş ve söz konusu modeller engelsiz ve engelli durum için karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Daylight illuminance level in a room with specific dimensions and transparency ratio, generated by standard overcast sky, standard clear sky and average sky which are reference skies proposed by Commission Internationale de l'Eclairege (CIE) is calculated and compared for situations with and without obstruct. Different equations proposed by CIE and various researchers are used for each sky model. By using these equations, calculations are done with programs written in QBasic for 4 directions, 4 days and 3 hours of the days as assumed in the study and illuminance distributions are drawn in SigmaPlot 5.0 according to the calculation results. Each sky model is evaluated seperately using the illuminance distributions. Illuminance levels for 3 points determined on the same window axis are graphed for the studied directions, day and hours and mentioned models are compared for situations with and without obstruct.