Kentsel mekan olarak meydan ve morfolojik özellikleri
The Public square as urban space and its morphological feature
- Tez No: 106434
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Meydan, mekan, kent, morfoloji, tarihçe, public square, space, city, morphology, history. VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Kent insanın gereksinimlerine toplumsal anlamda karşılık veren örgütlü mekanlar topluluğudur. Bu örgütlenmenin başlangıç noktası toplumsal iletişim mekanı olan meydandır. Mekanın, dolayısıyla bir kentsel mekan olan meydanın fiziksel özellikleriyle, sosyal, kültürel, ve tarihsel özellikleri arasında diyalektik bir etkileşim bulunur. Antik Çağ'da ticaretin gelişmesiyle birlikte oluşan yeni kent yapısı bugünkü kentlerin temelini oluşturmuş, Endüstri devriminde buhar makinasının icadıyla üretim sistemleri ve buna bağlı olarak sosyal yapı değişmiştir. Kent tarihi açısından bu iki dönem bir anlamda 'milat' olarak kabul edilmiş, meydan morfolojik etüde temel oluşturacak şekilde, söz konusu iki milat arasında incelenmiştir. Biçim bir nesnenin hacmini sınırlayan yüzeylerin ve bu yüzeylerin ara kesitlerinin oluşturduğu düzen/bütün olarak tanımlanabilir. Morfolojinin konusu biçimle birlikte, biçimin içeriği olan hacimi oluşturan yüzey ve ara kesitler ile bunların bir araya geliş düzenleridir. Bu incelemenin unsurlarıysa 'ölçü', 'oran' ve 'tipolojik çözümlemeler' dir. Bugüne kadar çeşitli meydan tipolojileri oluşturulmuştur. Bunlardan Sitte ve Zucker'e ait farklı tipolojilerde meydanın mekansal nitelikleri ön plandadır ve bir geometrik biçimi zorlamaz. Krier'nin tipolojisindeyse asıl olan geometridir, her mekansal nitelik istenilen geometrik biçime uyarlanabilir. Meydan sosyal, kültürel ve fiziksel veriler çerçevesinde şekillenir. Fiziksel veriler topografya, kent dokusu, tarihsel topografya, ve iklim olarak sıralanır. Meydan yalnız geometrisiyle kavranamaz. Geometrik biçimler oluşumlarına temel oluşturan veriler ve nedenlerle birlikte bir anlam ifade eder. Bu bakışla, mekanı anlamak açısından niteliklerine ve geometrisine göre oluşturulan farklı meydan tipolojileri birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A city is a collection of organized spaces that address human social needs. The starting point of this organization process is the public or urban square as a space for social communication. Just as there is a kind of dialectical, mutual influence between the physical features of any space with its social, cultural and historical characteristics, so there is for urban spaces as well, including the square. The new city structure of Antiquity, which developed in parallel with the development of commerce, provided the basis for our contemporary cities, and the Industrial Revolution, with the invention of steam power, brought with it changes in the system of production, and consequently in social structure. These two periods have been accepted as turning points in urban history. Thus, in this thesis, the public square has been investigated between these two chronological points in such a way as to provide the basis for a morphology study. Form can be defined as a whole or regular system that consists of surfaces defining the volume of an object, and cross-sections of these surfaces. Morphology is not just the study of form, but also of volume, that is, thecontent of form, constituted by surfaces and cross-sections and how these latter impinge on one another to create systems. The elements of this study are 'measure', 'proportion' and 'typological analysis'. So far, there have been various typologies of the public square. In the typologies of Sitte and Zucker, the spacial features of the square are of primary importance and do not compel geometrical form. In Krier's typology, however, geometry is fundamental, and every spacial feature can be considered in terms of geometrical form. The public square is shaped by social, cultural and physical factors. Physical factors include topography, the urban fabric, historical topography, and climate. Geometry alone is not enough to permit an understanding of the public square. A geometrical form only acquires meaning when it is considered alongside the data and reasons that give the form its basis. Thus, for the purposes of spacial conception, both geometrically and qualitatively based urban square typologies should be considered together.