Kocaeli depreminde meydana gelen yapı hasarlarının nedenleri ve hasarların onarımı
The Reasons of the building damages of Kocaeli earthquake and the repair of damages
- Tez No: 106470
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ABDÜLRAHİMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Deprem Hasarları, Hasar Nedenleri, Onarım VI, Earthquake, Earthquake Damages, Causes of the Damage, Repair VII 15KE3SS«««
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET İnsanlık tarihinden bu yana sürekli olarak yaşanan ve ne zaman gerçekleşeceği tam olarak tahmin edilemeyen depremler çok büyük can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olmaktadır. Geçmişten günümüze kadar olan depremlerde oluşan hasarlar, ya aynı ya da benzer nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Özellikle 20. yy'da gelişmiş teknolojiyle yapı sektöründe üretilen malzemelerin ve zeminlerin yapışım inceleyen aletlerin varlığına rağmen hala büyük kayıplar yaşanmaya devam etmektedir. Günümüzde oluşan bu hasarlar genellikle yönetmeliklerde depreme karşı dayanıklı yapılaşma ilkelerine aykırı tasarım ve uygulama yapılmasından kaynaklanmaktadır. Çalışmada; deprem hakkında ve yapılardaki deprem hasarlarına neden olan yanlış yapılaşma ve bunu önleyen yöntemler hakkmda genel bilgiler verildikten sonra, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve ülkemizi maddi, manevi açıdan derinden etkileyen Kocaeli Depremi'nde meydana gelen hasarların nedenleri ve bu hasarların değişik strüktürlü yapılar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, deprem nedeniyle yapılarda meydana gelen hafif ve orta dereceli hasarların onarım biçimleri için öneri sunulmuştur. Çalışmada, hasar alan yapıların mimari özelliklerinin anlatımı ve bu yapıların hangi hasar nedenlerinden etkilendiğini belirtmek amacıyla grafiksel ve tablolarla yapılan anlatımlar sunulmuştur. Çalışmanın sonunda, meydana gelen hasar nedenleri ve bu hasar nedenlerinin değişik strüktürlü yapılar üzerindeki etkilerinin sonuçları belirtilerek gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Reasons Of The Building Damages Of Kocaeli Earthquake And The Repair Of Damages Earthquake which are quite unpredictable and have continuously made itself felt to the humans since the ancient times, have caused considerable loss of property and lives. The damages in earthquakes result from the same or similar reasons. Particularly, although there are many instruments for testingthe ground and the materials, produced in the building sector in the 20 th. century, still there occurs considerable damages. The damages today are mostly caused by the ill-design and applications which are not compitable with the earthquake proof principals in the regulations. In the study, first of all, some general information about the ill-construction and preventive methods have been given and than the reasons of the damages of the Kocaeli Earthquake, which occured in August the 17, 1999 and deeply affected the people of country and their effects on the various structures, have been examined. Also a suggestion for the repair methods of the slight damages in the buildings have been offered. In the research, presentations with graphics and tables have been made in order to show the architectural characteristics of the damaged buildings and to determine the type of damage these buildings have in the earthquake. In result of the study, causes of the damages which occured in The Earthquake and results of their effects on the various structures have been showed and required suggestions have been offered.