Azot kükürt karışık donörlü yeni bir makrosiklik vic-dioksim ve komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
The Synthesis and characterization of novel macrocyclic vic-dioxime and it's complexes containing oxa, thia mixed donors
- Tez No: 106471
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-Dioksim, Makrosiklik Bileşik, Ligant, Karışık Donörlü Makrosiklikler, Tamplate Etki, Konak-Konuk Bileşikleri
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada yeni bir vic-dioksim 5,6:1 1,12: 17,18-tribenzo-2,3-bis(hidroksimino)- 7,16-ditiya-9,14-dioksa-l,4,10,13-tetraazasiklooktadekan (LH2), (EJE)-diklorglioksim (2) bileşiği ile reaksiyonundan sentezlenmiştir. 2,3:8,9:14,15-Tribenzo-4,13-ditiya-6,ll- dioksa-l,7,10,16-tetraazahek2adekan (2), N,N'-bis(kloroasetil)-o-fenilendiamin (l)'in 2- aminotiyofenol ile reaksiyonundan elde edilmiştir. Bu dioksimin KaPtCU ve NİCI2.6H2O ile reaksiyonundan sırasıyla (4) ve (5) ile gösterilen Pt(H) ve Ni(II) mononükleer kompleksleri sentezlenmiştir. Heterotrinukleer kompleksleri (6) ve (7), bu mononükleer komplekslerin [Cu(CH3)4]PF6 ile reaksiyonundan sentezlenmiştir. vic-Dioksim, mononükleer ve heterotrinukleer komplekslerinin yapılan, elementel analiz, *H ve 13C- NMR, İR ve kütle spektroskopik verileri kullamlarak aydınlaülmıştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis and Characterization of Novel Macrocyclic vic-Dioxime and It's Complexes Containing Oxa, Thia Mixed-Donors In this works, a novel vic-dioxime 5,6:ll,12:17,18-tribenzo-2,3-bis(hydroximino)- 7,16-ditWa-9,14-dioxa-l,4,10,13-tetraazacyclooctadecane (LH2), has been synthesized by the reaction of (E,E)-dichloroglyoxyme with (2). 2,3:8,9:14,15-Tribenzo-4,13-dithia-6,ll- dioxa-l,7,10,16-tetraazahexadecane (2). has been prepared by the reaction of N,N'- bis(chloroacetyl)-o-phenylenediamine (1) with 2-aminothiophenol. The mononuclear Pt(II), Ni(II) complexes (4) and (5) have been synthesized by the reaction of this dioxime with K2PtCİ4 ve NİCI2.6H2O, reaspectively. Heterotrinuclear complexes (6) and (7) have been senthesized by the reaction of these mononuclear complexes with [Cu(CH3)4]PF6. The structure of the vic-dioxime and it's mono and trinuclear complexes were identified by using elemental analysis, *H and 13C-NMR, IR and mass spektroscopic data. Key Words : vic-Dioxime, Macrocyclic Compound, Ligand, Mixed-Donor Macrocycles, Tamplate Effect, Host-Guest Compounds. VI