Erzurum kenti Üç Kümbetler ve yakın çevresinde geleneksel konutlar-sokaklar bir araştırma
An Investigation concerning the analysis of traditional houses-streets in Uc Kumbetler Erzurum and the nearest environment
  1. Tez No: 106474
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAĞSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Geleneksel Çevre, Sokak Oluşumu, Cephe Oluşumu, İç Mekan Oluşumu, Analiz, Tipoloji V, Historical Environment, Traditional Environment, Formed Street, Formed r Interior-Space, Formed Facade, Analysis, Typology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yapılan çalışma, Erzurum kenti Üç Kümbetler ve yakın çevresinde yer alan geleneksel konutların analizinden oluşmaktadır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır:. Birinci bölümde: Genel bilgiler, giriş, tarihi çevrelerin önemi-kent kimliği, Erzurum kentinin tarihçesi, iklimi ve topografyası ile kentin önemli tarihi eserlerinin yoğunlaştığı alanlar tanıtılmaktadır.. İkinci bölümde: Çalışma alanı; Üç Kümbetler ve çevresi ve burada yer alan önemli tarihi yapılar-geleneksel konutlar açıklanmaktadır.. Üçüncü bölümde: Yapılan çalışmalar; çalışma alanı ve konut örneklerinin seçimi, kullanılan yöntem ve teknikler, tipolojik çalışma ve amacı, sokaklara ve konutlara ilişkin saptama çalışması, sokak-cephe-iç mekan oluşumunu etkileyen elemanların analizi ve tabloların oluşturulması yer almaktadır.. Dördüncü bölümde: Bulgular ve irdeleme; sokak oluşumunu etkileyen elemanlar, cephe oluşumunu etkileyen elemanlar ve iç mekan oluşumunu etkileyen elemanlar başlıkları altında yapılmıştır.. Beşinci bölümde: Sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigetion Concerning The Analysis of Traditional Houses-Streets in Uc Kümbetler and The Nearest Environment/Erzurum This study which is about the analysis of the traditional houses in Uc Kümbetler and the nearest environment-Erzurum; has been realized by determining total 12 sample houses. The research consists of five chapter: In the First Chapter: general information; historical environmets and important of urban identity, short history,climate,topography and spaces which have been found important historical buildings about Erzurum were defined. In the Second Chapter: presentation the research area; Uc Kümbetler and the nearest environment and important historical buildings and traditional houses were explained. In the Third Chapter: performed study; research area and choosing the sample houses,the methods and technics have been used; typologic study and aims, formed and evaluated the tables of streets and facades- interior spaces of the houses and influencing elements were exposed. In the Fourth Chapter: Datums and examings were put forward; street types, elemets which have effected street and houses facades-interior spaces and formed and these analyses were put forward. In the Fifth Chapter: the results were discussed and the proposals were made for further researches.