Çeşitli başlatıcılar ile stiren ve metilmetakrilatin serbest radikal polimerizasyon kinetiğinin incelenmesi
Investigation of free-radical polymerization kinetics of styrene and methyllmethacrylate with several initiators
- Tez No: 106473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Serbest radikal polimerizasyonu, Azo-peroksidik başlatıcılar, Önleyiciler ve geciktiriciler, Aktif polimerler, Blok kopolimerler. VI İK>KCMAKr*SYON MölKBt
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Bu çalışmada, baza başlatıcılar (AIBN, BPO, DBPO, Luperoks ve Neuvitan) kullanılarak, bu başlatıcılarm başlatma aktivitesini belirlemek için stiren (St) ve metilmetakrilatın (MMA) serbest radikal polimerizasyonu incelenmiştir. Başlatıcılarm yapılarını ve polimerlerin aktifliğini belirlemek için İR, NMR ve GPC metotları kullanıldı. Başlatıcılann termal kararlılıklanndaki farklılıklar azo ve peroksi gruplarından ileri gelmektedir. Serbest radikal polimerizasyonunun kinetik sonuçlarına göre, kullanılan polimerizasyon oram (Rp) ve polimerizasyon derecesinin tersi ile (ı/pa ) K ve A kinetik sabitleri hesaplandı. AIBN, BPO, DBPO ve Luperoks'un, stiren ve metilmetakrilat serbest radikal polimerizasyonunda etkili başlatıcılar olduğu, Neuvitan'ın da stirenin polimerizasyonunda bir önleyici olduğu bulundu. Neuvitan aynı zamanda bir geciktiricidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Free-Radical Polymerization Kinetics of Styrene and Methyl- methacrylate with Several Initiators In this work, The free radical polymerization of styrene (St) and methylmethacrylate (MMA) is investigated by using several initiators (AIBN, BPO, DBPO, Luperox and Neuvitan) in order to evaluate the initiator active of these initiators. The structures of the initiators and obtained the active polymers were determined by using IR, NMR and GPC methods. The thermal stability of these initiators were led to the azo and peroxy groups in the initiators. According to the free-radical polymerization kinetics results, it was calculated K and A kinetic constants by using polymerization rate (Rp) and the inverse of polymerization degree (ı/î*)- It is founded that AIBN, BPO, DBPO and Luperox are effective initiators for the free radical polymerization of styrene and methylmethacrylate and neuvitan is an inhibitor in the polymerization of styrene, is also a retardar. Key Words* Free radical polymerization, azo-peroxidic initiators, inhibitors and retardars, active polymers, block copolymers. vn