Yeni makrobisiklik ligandların sentezi ve analitik amaçla kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the synthesis of new macrobicylic ligands and their usage for analytic purposes
- Tez No: 106488
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kriptand, Makrosiklik, Makrobisiklik, Alkali ve Toprak Alkali, Metal Ekstraksiyonu, Selektivite, Çözücü Ekstraksiyonu. VII, Cryptand, Macrocylic, Macrobicyclic, Alkali and Earth- Alkali Metal Extraction, Selectivity, Solvent Exraction. VIII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Bu çalışmada, alkali ve toprak alkali metalleri en iyi tutabilme özelliği gösteren, çeşitli katyonlarla kuvvetli kompleks oluşturabilme özelliğine sahip olan, son zamanlarda ekstraksiyon aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılan ve kriptand olarak adlandırılan yeni makrobisiklik ligandlar sentezlenip analitik amaçlı kullanılabilirliği incelenmiştir. Orjinal maddeler sentezlenmeden önce, başlangıç maddeleri literatürlerde verilen metodlara uygun olarak sentezlenmiştir. Sentezlenen başlangıç maddelerinden, 4-nitro-l,2 bis (2- iyodoetoksi) benzen ve 1,4, 10,13-tetraokza-7,16- diazosiklooktadekan, uygun koşullarda reaksiyona sokularak (1) ligandı elde edilmiştir. Ligand (1)' de, Palladium aktif kömür ve %100 hidrazinhidrat ile uygun koşullarda reaksiyona sokularak 1, 1 0-diazobisiklo [8,8.8] hekzacosane (2) sentezlenmiştir. Bu (2) bileşiğine de uygun koşullarda, (E,E) diklorglioksim katılarak (3) ligandı elde edilmiştir. Ligand (3)'de, C0CI2.6H2O ile uygun şartlarda reaksiyona sokulup (4) ile gösterilen Co(III) kompleksi sentezlenmiştir. Sentezlenen, (1), (3) ve (4) ligandlarınm, alkali ve toprak alkali metalleri tutabilme özelliklerinin, metal iyonlarının büyüklüğüne, çözücüye ve pH'ya ve artan ligand konsantrasyonlarına bağlı olarak nasıl değiştiği incelenmiştir. Çalışmada; metal iyonları pikrik asit ile metal-pikrat haline getirilmiştir, ve ekstraksiyon en çok ekstraksiyonun yapıldığı 2-4 ve 6-8 arasında değişen 10 farklı pH'da yapılmıştır. Ölçümler, UV-Vıs Spektrofotometresi ve AAS (alev) ile yapılmıştır. Sonuçlar, tablolar ve grafikler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of The Synthesis of New Macrobicylic Ligands and Their Usage for Analytic Purposes In this study, new macrobicyclic ligands called as macrobicyclic ligands cryptand, used recently as a common exracting reagents,and having the properties of absorbing alkali and eart alkali materials the most and also of composing strong complexes with various cations were synthesised. Prior to the synthesis of orginal matters, starting matters were synthesised in line with the literature. Of these starting matters synthesised, (1) ligand was optained by reacting 4- nitro - 1,2 bis (2-iyodoethoxey) benzene with 1,4,10,13-tetraoxa- 7,16-diazacyclooctadecane in suitable conditions. Further, l,10-diazabicyclo[8.8.8] hexacosane was synthesised by reacting (1) ligand with Pd/C and %100 hydrazine hydrat in suitable conditions. (3) ligand was obtained by adding (E,E)-dichloroglyoxime to this (2) combination in suitable conditions. Co(III) (H2L) shown as (4) was synthesised by reacting ligand with C0CI2.6H2O in suitable conditions. How the properties of these synthesised (1), (3) and (4) ligands as to absorbing alkali and earth alkali materials changed in therms of the size of metal ions, concentration of metal ions, solvents and also pH. Here, metal ions changed into metal picrat by picric acid. Exraction was carried out in 5 different pH ranging between 2-4. Measurments were done by UV-Vis spectrophotometer and AAS (flame). The result are shown in tables and graphics.