N,Nʹ-bis(2-hidroksifenil)diamino glioksim, N,Nʹ-bis(2-fenoksifenil)diaminoglioksim ligandları ve bazı metal komplekslerinin sentezi ve spektroskopik karakterizasyonları
N,Nʹ-bis(2-hydroxyphenil)diaminoglyoxime, N,Nʹ-bis(2-phenoxyphenil)diaminoglyoxime Ligands and some metal complexes synthesis and spectroscopic characterizations
  1. Tez No: 538630
  2. Yazar: EBRU TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-dikloroglioksim, Oksim, Kompleks, 2-Hidroksianilin, 2- Fenoksianilin, anti-dichloroglyoxime, oxime, complex, 2-hydroxyaniline, 2–phenoxyaniline
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Koordinasyon bileşiklerinin çok önemli bir grubunu oluşturan vic-dioksimler ve makrosiklik bileşiklerin çeşitli özellikleri, bu grup bileşiklerin bilimsel ve ticari bakımdan çok önemli bir duruma gelmesini sağlamıştır. Koordinasyon bileşiklerindeki bu oksim grubu, boyalar ve lak sanayinden, polimerizasyon endüstrisine; ilaç sanayiinden biyolojik sistemlere kadar pek çok alanda, analitik amaçlı reaktif ya da model bileşikler olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda tıpta terapatik etkileri nedeniyle oksimler, özellikle kanser gibi hastalıkların tedavisindeki ilaçların geliştirilmesinde önem kazanmıştır. Bu çalışmada, kullanılan anti-dikloroglioksim, literatürde belirtildiği şekilde elde edilmiştir. Sentezi amaçlanan iki yeni dioksim bileşikleri ise, 2-Hidroksianilin ve 2-Fenoksianilinin anti-diklorogioksim ile reaksiyonundan sentezlenmiştir. Sentezlenen oksim ligandlarının form ve yapıları; IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR elementel analiz teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen iki yeni vic-dioksim ligandının Ni(II), Cu(II), Co(II) kompleksleri oluşturularak; bu komplekslerin yapıları, IR, UV-Vis spektral verileri, elementel analiz ve manyetik süsseptibilite yöntemleri kullanılarak aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Different characteristics of vic-dioximes and macrosic compounds, forming a crucial important part of coordination compounds has contributed a great of importance for these group of compounds to be decisive in scientific or commercial fields. This oxime group in coordination compounds has been used as analytical reactives or model compounds in so many fields such as dye stuff endustry, polymerize endustry, medical and biological endustries. Recently, for its therapeutic effects on medicine, oximes have come into question for medication in remedy of illnesses like cancer to be imroved. Anti-dichloroglyoxime used in this study was obtained as reported in literature. Two new dioxime compounds, the synthesis of which is aimed was synhthesised by reaction of 2-hydroxyaniline and 2–phenoxyaniline with anti-dichloroglyoxime. The forms and structure of the synthesised-oxime ligands were defined by IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR elemental analysis techniques. Ni(II), Cu(II), Co(II) complexes of these two new ligands of vic-dioxime constituted were formed and structures of them were tried to be determined by IR, UV-Vis spectras, elemental analysis and magnetic susseptibity methods.