Batı Karadeniz bölgesindeki doğal ve yapay yaygın dişbudak (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa bieb ex wild) büklerinin verimliliğini etkileyen kimi yetişme ortamı etmenlerin araştırılması
Study on some site factors affecting productivity of nature and artificial ash (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa bieb ex wild) stands in West Black Sea region of Turkey
  1. Tez No: 106496
  2. Yazar: SEZGİN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ZEKİ KALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fraxinus angıtstifolia subsp. oxycarpa Bieb ex Wild, Yetişme Ortamı, Yetişme ortamı verimliliği, Konum etmenleri ve Toprak özellikleri VI, Fraxinus angustifolia subs, oxycarpa Bieb ex Wild, Site, Site productivity, Edaphic and physiographic factors VII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Araştırma fonunca, 20.113.001.6 kot nolu proje ile desteklenen bu çalışmada, Yaygın Dişbudak büklerinin gelişimi ile bazı toprak ve konum etmenleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırma alanları, Batı Karadeniz Bölgesi, Adapazarı, Sinop ve Bolu illeri sınırlan içersinde yer almaktadır. Araştırmalar 32 adet örnek alanda yürütülmüştür. Örnek alanlar kare şeklinde ve 400 m2 büyüklüğünde alınmıştır. Örnek alanlarda egemen 3-4 ağacın boylan, çapları, göğüs yüksekliklerindeki yaşlan ölçülmüştür. Ayrıca, yükselti, bakı, eğim, reliyef gibi konum etmenleri de belirlenmiştir. Toprak özelliklerinin belirlenmesi amacıyla alanda toprak profilleri açılmış, profillerden toprak horizonlanna göre toprak örnekleri alınmış, mutlak ve fizyolojik toprak derinlikleri saptanmıştır. Laboratuar analizleri sonucunda toprak tepkimesi, toprak taneliliği, karbonat miktan, organik madde miktarlan saptanmıştır. Belirlenen bu konum etmenleri ile toprak özelliklerinin verimlilik üzerindeki etkisinin belirlenmesi için diskriminant, varyans, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda; konum etmenlerinden yükselti, eğim ve reliyefle büklerin verimliliği arasında eksi (negatif) ilişki saptanırken, toprak özelliklerinden, fizyolojik toprak derinliği, mutlak toprak derinliği, kil ve toz miktan ile verimlilik arasında artı (pozitif) ilişki saptanmıştır. Araştırmamızda fizyolojik toprak derinliğinin, dişbudak büklerinin verimliliği üzerinde en etkili yetişme ortamı etmeni olduğu ortaya çıkanlmıştır. Fizyolojik toprak derinliğini sırası ile mutlak toprak derinliği, A horizonu kil miktarı, denizden olan yükselti, A horizonu kum miktarı, reliyef ve eğim takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Study on some site factors affecting productivity of nature and artificial ash (Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa Bieb ex wild) stands in West Black Sea Region of Türkiye In this research the development of ash stands and relationships with edaphic and physiographic factors have been studied. The study areas, including Adapazarı, Sinop and Bolu, are located in West Black Sea Region of Türkiye. 32 sample plots, square shaped and 400 square meters each were laid out in the region Top heights, ages and diameters (duo) measurements were done on three or four dominant trees in each sample plots. Physiographic characteristics of sample plots like altitude, exposure, slope, distance from the top of the hill were determined. In order to obtain the data related to edaphic factors, soil profiles were digged in sample plots. Soil texture, pH, organic matter, clay, sand, silt factors were determined on the soil sample taken. The relationships between these edaphic and physiographic factors and development of ash stands were defined by statistical analysis. From the conclusions of the statistical analysis (discriminant, variance, correlation and regression analysis) applied; the ecological needs of Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa are put fort, in the site factors effect the height increment of ash significantly. Positive correlation was found between physiological soil depth, absolute soil depth, quantity of clay and silt and the productivity, where as negative correlation was determined between altitude, slope and relief factors and the productivity.