Yüksek performanslı beton-donatı aderansının geleneksel beton-donatı aderansıyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A Comparative study of the adherence between reinforcing bar and high performance and traditional concrete
  1. Tez No: 106497
  2. Yazar: HAKAN DAHİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Performanslı Beton, Geleneksel Beton, Beton-Donatı Aderansı, Eğilmede Aderans Deneyi, Deneysel ve Teorik Karşılaştırma VI, High Performance Concrete, Traditional Concrete, Adherence Between Concrete and Reinforcing Bar, Adherence Experiment in Bending, Experimental and Theoretical Comparison VII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek performanslı beton konusunda birçok araştırma gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, bu betonun özelikleri henüz geleneksel beton kadar aydınlatılabilmiş değildir. Bugün yürürlükte bulunan yabancı betonarme yönetmeliklerinin bir çoğu basınç dayanımı en çok 40 MPa olan betonlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerden elde edilen sonuçlara göre hazırlanmıştır. Bu yönetmeliklerde önerilen bağıntıların yüksek performanslı betonlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini söylemek maalesef bugün için mümkün olmamaktadır. Yüksek performanslı betonun, gerilme-birim şekildeğiştirme ilişkisi, beton-donatı aderansı, sargılamanın betonarme elemanın davranışına etkisi, en küçük ve en büyük çekme donatısı oranlan, eğilme etkisindeki betonarme elemanların basınç bölgesindeki gerilme dağılımı, basınç dayanımı-çekme dayanımı ilişkisi, kırılma mekanizması ve çatlama durumu gibi konularda yapılan çalışmalar ve bu çalışmalardan elde edilen bulgular, bir yargıya varmak için, henüz yeterli düzeyde değildir. Bu çalışmanın temel amacı, Doğu Karadeniz Bölümü agregalanndan biriyle üretilen yüksek performanslı ve geleneksel betonların donatıyla aderansını karşılaştırmalı olarak incelemekten ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yüksek performanslı beton, bu betonun, daha önceden gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, bazı özelikleri ve beton-donatı aderansı konusunda genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, Doğu Karadeniz Bölümü agregalanndan biriyle üretilen yüksek performanslı ve geleneksel betonların fiziksel ve mekanik özelikleri ile, bu betonlarla üretilen betonarme kirişler üzerinde gerçekleştirilen eğilmede aderans deneyleri üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkarılabilecek başlıca sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini ile özgeçmiş izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, Doğu Karadeniz Bölümü agregalanndan biriyle üretilen yüksek performanslı beton-donatı aderansının geleneksel betonlarınkine göre çok daha yüksek olduğunu, donatı aderans boyunun azaltılabileceğini ve bu betonlarla inşa edilen yapıların projelendirilmesi için bugün yürürlükte bulunan“Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kurallan”nın geçerli olmadığını da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Comparative Study of The Adherence Between Reinforcing Bar and High Performance and Traditional Concrete Although so many investigations have been performed on high performance concrete, the properties of this concrete are not enlightened as well as these of the traditional concrete. Most of the foreign codes which are still valid are prepared according to the results obtained from experimental studies made on concretes that have strength of less than 40 Mpa. In the codes, it is not possible to say that the suggested equations can be simply used for high performance concretes as for the traditional concretes. Studies on the relation between stress-strain, the adherence between concrete-reinforcing bar, the effect of confinement on the behaviour of reinforced concrete element, the minimum and maximum tension reinforcing bar ratios, the stress distribution in compression region for reinforced concrete elements under the bending, the relation between compression and tension strength, the fracture mechanism and the state of cracking of high performance concrete and their results are not still efficient to make a decision. The main purpose of this study is to compare the adherence between concrete and reinforcing bar in the high performance concrete and that in the traditional concrete produced by using one of the aggregates of Eastern Black Sea Region. The study done for this purpose contains three main chapters. In the first chapter, general information about high performance concrete, some features of this concrete mhich obtained from earlier researchs and the adherence between concrete and reinforcing bar is presented. In the second chapter, the physical and mechanical features of high performance concrete and the traditional concrete produced by using one of the aggregates of Eastern Black Sea Region and bond experiments in bending for reinforced concrete beams produced by these two types of concretes are explained. The conclusions and suggestions obtained from the whole study are given in the third chapter and this final chapter is followed by the list of references and the biography. The results obtained from this study showed that the adherence between the high performance concrete and reinforcing bar is higher than that of the traditional concrete produced by using one of the aggregates of Eastern Black Sea Region, the adherence length between high performance concrete and reinforcing bar can be decreased and the existing“Building Code Requirements for Reinforced Concrete”are not valid in the design of structures constructed by using high performance concrete.