Botan çayı (Uluçay) vadisi (Siirt)'nin florası
Flora of Botan çayı (Uluçay) gorge (Siirt)
- Tez No: 106525
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN MISIRDALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Florası, Siirt Florası. Botan Çayı (Uluçay) Florası, Flora of Turkey, Flora of Siirt, Flora of Botan Çayı (Uluçay)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Siirt'in doğusundan itibaren güneyine kadar uzanan Botan Çayı (Uluçay) vadisinde yetişen bitkiler üzerinde floristik-sistematik çalışmalar yapılmış ve bölgedeki yayılışları araştırılmıştır. 2000-2001 yıllarında toplanmış 316 taksonun teşhisleri ve Botan Çayı vadisinde daha önceki zamanlarda toplanmış örneklerin buna ilave edilmesi sonunda 59 familya ve 232 cins altında incelenebilecek 381 taksondan oluşan bir liste hazırlanmıştır. Bölge ile ilgili daha önceden yapılmış yayınların taranması sonucunda, 37 taksonun C8 karesi ve 150 taksonun da C9 karesi için yeni olduğu saptanmıştır. 168 takson Siirt ili için, 17 takson Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ve 41 takson da Doğu Anadolu Bölgesi için ilk olarak toplanmıştır. Yörede büyük çoğunlukla İran-Turan elemanları hakimdir. Bunun yanında Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Avrupa-Sibirya elemanları da bulunmaktadır. İran-Turan: 126, Akdeniz:31, Doğu Akdeniz: 1 6 ve Avrupa-Sibirya: 1 0. Listede Türkiye endemitlerinin sayısı 20'dir. Bölgede endemizm oranı % 5.25'dir. Araştırma alanından toplanmış örnekler Dicle Üniversitesi Siirt Eğilim Fakültesi'nde muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in 2000-2001 on the Flora of Botan Çayı (Uluçay) gorge of Siirt vilayet. The flora of studied area consists of 381 laxa which belong to 59 families and 232 genera. 37 taxa from C8, 150 taxa from C9 and 17 taxa from South-East Anatolian region, 41 taxa from East Anatolian region and 168 taxa from Siirt vilayet are recorded for the first time for these squares which were adopted by Davis's Flora of Turkey. The phytogeografic regions of only 183 taxa out of the collected material, have been determined: Irano-Turanian: 126, Mediterranean: 31, East Mediterranean: 16 and Euro- Siberian: 10. 20 (5.25 %) of the total flora are endemic for Turkey. The plant materials are kept in Dicle University, Siirt Education Faculty.