Diyarbakır yöresinde tahıl ve toprakta pestisit kalıntılarının araştırılması
Investigation of pesticide residues in soil and grain samples in Diyarbakır region
  1. Tez No: 106536
  2. Yazar: AHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, Katı faz ekstraksiyonu, Süperkritik akışkan ekstraksiyonu, Gaz kromatografisi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
II ÖZET Bu çalışmada değişik alanlarda kullanılan ve değişik isimlerle piyasada satılan pestisitlerin kullanıldığı toprak ve tahıl numunelerinin uygun çözücülerle ekstraksiyonları yapıldı. Ekstraksiyonlarda klasik katı faz ve süperkritik fluid ekstraksiyon yöntemleri kullanıldı. Ekstraksiyonlarda elde edilen kalıntılar kolon kromatografisi ile temizlendikten sonra gaz kromatografisi ile analizleri yapıldı. Çalışma sonucunda kullanılan pestisitlerin tahıllarda toprağa oranla daha fazla kalıntı bıraktığı gözlenmiş olup incelenen tahıllardan nohut örneklerinde buğday ve mercimeğe göre oldukça fazla miktarda pestisit kalıntısı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY The determination of pesticide residues in various soil and grain samples was performed. Conventional solid phase extraction and Supercritical Fluid Extraction (SFE) techniques were used to extract the residues from the samples. Residues obtained from the extractions were cleaned up before Gas Chromatography (GC) analyses. Results showed that pesticides used in fields leave much more residues in grain samples than soil. Large amount of pesticide residue was determined in chick-pea samples with respect to wheat and lentil samples.