The Problem of Northern Ireland as a case study of first World nationalism
Birinci Dünya milliyetçiliğine örnek olarak Kuzey İrlanda sorununun irdelenmesi
  1. Tez No: 107079
  2. Yazar: ASAF ÇINAR GÜR
  3. Danışmanlar: DR. AYLİN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey İrlanda, Parçalanma, Birinci Dünya. IV, Northern Ireland, Fragmentation, First World
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET BİRİNCİ DÜNYA MİLLİYETÇİLİĞİNE ÖRNEK OLARAK KUZEY İRLANDA SORUNUN İRDELENMESİ Gür, Asaf Çınar Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Aylin Güney Eylül 2001 Bu çalışma birinci dünya ülkelerinde ulus devletlerin egemenlik hakkına başkaldıran etnik hareketleri incelemiştir. Modern devletler kökünü kazıdıkları etnik kimliklerin, soğuk savaşın sona ermesini takiben self-determinasyon talepleri ile ortaya çıktıklarına tanık oldular. Bu cereyanlardan bir kısmı ayrılmak ve yeni devletler kurmak konusunda başarı göstermişlerdir. Bir kısmı, egemen merkezi yönetim ile düzenlemeler yaparak uzlaşma yolunu seçtiler. Bu iki amaca da ulaşamayan hareketler ise sonu gelmez etnik çatışmalar ile boğuşup durdular. Bu tez Kuzey İrlanda sorununu bu iki sonuca da ulaşamamış bir“birinci dünya milliyertçiliği”örneği olarak incelerken, halen birinci dünyada varlığını sürdürmekte olan diğer milliyetçiliklerin nedenlerini belirlemek amacına yöneliktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEM OF NORTHERN IRELAND AS A CASE STUDY OF FIRST WORLD NATIONALISM Gür, Asaf Çınar Master's Thesis, Department of Political science and Public Administration Supervisor: Dr. Aylin Güney September 2001 This thesis analyzes the challenges presented by ethnic movements in the first world to the sovereignty rights of nation-states. Modern states, that erased the former identities of their native populations, saw with the termination of the Cold War, the resurrection of those past identities, claiming self-determination. Some movements were successful in seceding and establishing new states. Whereas some other ethnic movements reached accommodations with power devolution mechanisms. However those that have not been able to achieve both, experienced continuous ethnic strife in the political sphere. The thesis explores the Northern Irish case as a First World nationalism that has not been able to achieve either. The Irish case is analyzed in order to identify reasons behind the existence and emergence of First World ethnic nationalisms.