Çatışma yönetimi ve Kuzey İrlanda sorunu
Conflict management and Northern İreland issue
  1. Tez No: 448072
  2. Yazar: ZEYNEP GÖZDE GÜVEN LULACİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Kuzey İrlanda, IRA, Sinn Fein, Hayırlı Cuma (Belfast) Antlaşması, Conflict, Conflict Management, Northern Ireland, IRA, Sinn Fein, Good Friday (Belfast) Agreement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnsanlar topluluk olarak yaşamaya başladıklarından beri gerek etnik, dini ve kültürel farklılıklar gerekse kıt kaynaklara ulaşmada yaşanan zorluklar çatışmalara yol açmıştır. Hayatlarını sürdürebilmek için bir arada kalması gereken insanların barış ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için çatışma yönetimi zorunlu bir alandır. Son yıllarda artan terör eylemleriyle alanda kendine kolaylıkla yer edinmiş çatışma yönetimi devletlerin refah ortamına kavuşabilmesi için bir dizi önlem ve uygulamayı öngörmektedir. Uzun yıllar boyunca kanlı terör eylemleri ve bitmeyen bombalamalarla varlığını korumuş olan Kuzey İrlanda çatışması doğru diplomatik adımlarla çözüm yolunda büyük aşamalar kaydetmiştir. Bu çalışmanın amacı çatışma yönetiminin şiddet ve terör eylemlerini bitirmede ve barış ortamını sağlamada etkili bir biçimde nasıl kullanılabileceğine cevap bulmak ve başka çatışmaların çözümüne örnek teşkil etmesini sağlamaktır. Yapılan alan çalışması ile çatışma yönetimi kapsamında Kuzey İrlanda sorununun başarılı bir çatışma dönüştürme örneği olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Ethnic, religious and cultural differences and difficulties in reaching scarce resources have led to conflicts since the time people began to live in communities. Conflict management is a vital field, as people need to stay together in order to survive and continue living in peace and security. Conflict management envisages a series of measures and practices in order to attain the state of prosperity, so it has easily acquired its place in the area with the growing acts of terrorism in the recent years. Northern Ireland conflict has maintained its presence with bloody terrorist acts and long lasting bombings for many years, but it has achieved major strides on the path of solution with right diplomatic steps. The purpose of this study is to find answers on how the field of conflict management can be used effectively to finish the violence and terror, and also how it can be used to ensure peace and for the resolution of other conflicts. In the context of conflict management, Northern Ireland problem is used as a case study to answer the question whether it is a successful example of conflict transformation.