Effect of context and process on success of international mediation: A comparative study of mediation efforts in Cyprus and Northern Ireland conflicts
İçerik ve sürecin uluslararası arabuluculuğun başarı üzerindeki etkisi: Kıbrıs ve Kuzey İrlanda?daki arabuluculuk girişimlerinin karşılaştırması
  1. Tez No: 309042
  2. Yazar: ONUR ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. DOĞA ULAŞ ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Arabuluculuk, Başarıyı Belirleyici Faktörler, Kıbrıs Uyuşmazlığı, Kuzey İrlanda Uyuşmazlığı, Arabuluculuk Koşullu Modeli, Kofi Annan, George Mitchell, International Mediation, Determinants of Success, Conflict in Cyprus, Conflict in Northern Ireland, Contingency Model of Mediation, Kofi Annan, George Mitchell
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezin amacı uluslararası arabuluculuğun başarısına etki eden faktörleri araştırmaktır. ?Kıbrıs ve Kuzey İrlanda uyuşmazlıklarındaki uluslararası arabuluculuğun başarısını etkileyen faktörler nelerdir?? sorusuna cevap ararken, karşılaştırmalı durum çalışması methodu kullanılmıştır. George Mitchell'in Kuzey İrlanda'daki arabuluculuğunun başarısı ve Kofi Annan'ın Kıbrıs'taki başarısızlığı Arabuluculuk Koşullu Modeli kapsamında incelenmiştir. Jacob Bercovitch ve arkadaşlarının 284 uluslararası arabuluculuk girişimini nicel bir şekilde inceleyip ortaya attıkları sekiz hipotez bu iki durum üzerinde test edilmiştir.Bu karşılaştırmalı durum araştırmasını yaparken üçlü bir bilgi toplama methodu kullanılmıştır. Öncelikle, akademik makaleler, aynı konunu değerlendirmeleri, konu üzerine yazılmış kitaplar gibi çeşitli belgeler incelenmiştir. İkinci olarak, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, karar alıcı pozisyondaki kişiler ve konu üzerindeki diğer uzmanlarla mülakatlar yapılmıştır. Son olarak da, süreci etkileyen tarihi ve davranışsal faktörleri daha iyi kavrayabilmek için direk gözlem yapmak amacıyla Kıbrıs ve Kuzey İrlanda'ya birer saha gezisi düzenlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, her iki durumda siyasal sistem, konular ve arabulucunun stratejileri olmak üzere üç faktörlerde (sekiz taneden) en yüksek başarı oranını sağlayan grupta yer alıyor. Bu sonuca göre, teorik olarak her iki girişimin de başarısız olması beklenir. Halbuki, gerçekte biri başarılıyken diğeri başarısızdır. Sonuç olarak, Bercovitch'in ortaya attığı başarıyı etkileyen faktörler, George Mitchell'in başarısını ve Kofi Annan'ın başarısızlığını açıklamaya yetmiyor. Tezin son bölümünde, söz konusu iki arabuluculuk girişiminin sonucunu muhtemel olarak etkilemiş olan ek faktörler ortaya atılmıştır. Bu ek faktörlerin diğer uluslararası arabuluculuk girişimlerinde de etkili olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to explore the determinants of success in international mediation. While trying to answer the question of ?what determinants affected the success or failure of international mediation in Cyprus and Northern Ireland conflicts??, a comparative case study method was deployed. George Mitchell?s mediation effort in Northern Ireland as a success and Kofi Annan?s mediation effort in Cyprus as a failure were compared under the Contingency Model of Mediation. Eight hypotheses which were put forward by Jacob Bercovitch and his colleagues after their quantitative study of 284 international mediation attempts were tested on these two cases.While making this comparative case study research, a triangulated data collection method was used. Firstly, various forms of documentary information were analyzed which include academic articles, evaluations of the same topic, books written on the topic. Secondly, focused interviews were conducted with NGO representatives, academics, policy makers and other experts on the issues. Lastly, two field trips were made to Cyprus and Northern Ireland during which direct observations were made for a better understanding of historical and behavioral factors affecting the process.The findings show that both of the cases meet the highest possibility of success only on three of the variables (out of eight) which are regime types, issues and strategies of the mediator. According to this conclusion, theoretically both of the mediation attempts are expected to be unsuccessful. However, in reality, one of them was successful while the other was not. Therefore, the determinants of success put forward by Bercovitch were not enough to explain the success of George Mitchell and failure of Kofi Annan. In last part of the thesis, additional determinants which were potentially affected the outcome of the mediation attempts in these two cases were listed. More research is needed to understand whether or not these additional determinants are effective on outcome of other international mediation efforts.