Doğuşundan romantik döneme opera ve onbeş Türk operası
- Tez No: 107416
- Danışmanlar: PROF. YALÇIN DAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Operanın Doğuşu, Barok Opera, Operada Reform (Klasik Dönem), Romantik Dönem, Türk Operalan, Arise of Opera, Baroque Opera, Reform in Opera (Classical Age), The Romantic Age, Turkish Operas
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 814
Özet
ÖZET DOĞUŞUNDAN ROMANTİK DÖNEME OPERA VE ONBEŞ TÜRK OPERASI Mustafa BAYIK Yüksek Lisans Tezi, Sahne Sanatları Anasanat Dalı Danışman: Prof. Yalçın DAVRAN Haziran, 2001, 814 sayfa Ülkemizde opera ile ilgili Türkçe kaynakların azlığı dikkat çekecek boyuttadır. Bu çalışma ile Türkçe kaynak sıkıntısının az da olsa ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Türkiye'de opera izleyicileri çoğu zaman izledikleri eserin konusunu bilmeden eseri takip etmeye çalışmaktadırlar. Bu çalışma ile bilinçli opera izleyicilerinin kazanılması arzulanmıştır. Operanın doğuşu adlı ilk bölümde Claudio MONTEVERDI'den Henry PURCELL'a altı bestecinin on yedi operası ele alınmış, devamı olan Barok Opera bölümünde ise Antonio VIVALDFden John GAY'a kadar yedi bestecinin otuz dört eseri; bölüm üçte Operada Reform (Klasik Dönem) adı altında Cristoph Willibald GLUCK'tan, Wolfgang Amadeus MOZART'a altı bestecinin otuz bir eseri; bölüm dört Romantik Dönem'de ise Luigi CHERUBINI'den Richard WAGNER'e yirmi dört bestecinin yüz yirmi sekiz eseri, karakterler, ses renkleri ilk defa hangi tarihte, nerede sahnelendikleri perde perde konulan okuyucuya aktarılmıştır. Son olarak ise Türk Operaları adı altında Ahmet Adnan SAYGUN'dan Ferit TÜZÜN'e yedi değerli bestecimizin on beş operası yine perde perde konulan, ilk defa nerede sahnelendikleri, karakterler ses renkleriyle ele alınmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ile Konservatuvar öğrencilerinin, opera sanatçılannın, opera izleyicilerinin, sanatı ve sanatçıyı sevenlerin opera hakkındaki bilgi dağarcıklarının genişletilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPERA SINCE ITS ARISE TO THE ROMANTIC PERIOD AND FIFTEEN TURKISH OPERAS Mustafa BAYDX Master. Thesis, Department of Performing Arts Supervisor: Prof. Yalçın DAVRAN June, 2001, 814 pages Existence of limited number of opera literature in Turkish is a striking fact in Turkey. This work aims to fill in this gap in the field of opera literature. It is another fact that, opera audience in Turkey tries to follow the opera performence without knowing the context. Thus the other dimension of our work is to create conscious audiences who will further enjoy the plays. First section starts with Claudio Monteverdi who is the founder of opera followed up to Henry Purcell, where we will cover seven operas of six composers. Second section under Baroque Opera we will cover; Antonio Vivaldi to John Gay seven composers nine compositions. In the third section under Reform in Opera ( Classical Age ) from Cristoph Willibald Gluck to Wolfgang Amadeus Mozart six composers, nine compositions. Section four, which covers the Romantic Era from Luigi Cherebuni to Richard Wagner twenty four composers twenty eight composition, has been rigorously presented reflecting the voice colors, first performance, characters and the location of the play. In the last section, fifteen operas of famous seven Turkish composers Ahmet Adnan Saygun to Ferit Tüzün, has been examined with the same systematic features; voice colors, first performance, characters and the location of the play. Finally, it is also among the aims of the Masters Thesis to present an infrastructure of opera thought and to enrich the readers such as conservatory students, opera artists, opera audiences and opera lovers.