Seçmen davranışlarında dinin fonksiyonu: Bingöl örneği
The Fuction of religion on voter behaviors: Bingöl case
  1. Tez No: 107501
  2. Yazar: SUNA ÇARKÇI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHTAP YEŞİLORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal kültür, siyasi sosyalleşme, siyasi katılım, din, cemaatleşme, siyaset, Political culture, political socialization, political participation, religion, communitarism, politics
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Seçmen Davranışlarında Dinin Fonksiyonu: Bingo! ili Örneği Suna ÇARKÇI Fırat Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 137 Bu çalışma, Seçmen Davranışlarında Dinin Fonksiyonu adlı bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın örneklem grubunu Yenişehir, Uydukent, İnönü, Kıbrıs, Bahçelievler mahallelerinin seçmenleri gerçekleştirilmiştir. Örnek grubumuzu belirlemede sistematik tesadüfi örneklem tekniğine baş vurulmuştur. 120 seçmen üzerinde 37 soruluk görüşme formu uygulanarak alan araştırması yapılmıştır. Örneklem grubumuzun; yaş, medeni durum, aile yapısı gibi demografik özellikleriyle yaşam tarzları, dini faaliyetlere katılma, (din adamlarından etkilenme, cemaatlere üye olma vb. durumlarıyla oy verme tutumları ve davranışları arasındaki ilişkiye dair sorulara yer verilmiştir. Elde edilen verilerin ışığında şu sonuca ulaşılmıştır; Örneklem grubunu oluşturan kişilerin çoğunluğu genç kesimden oluşmuştur. Doğum yerlerinin il ve ilçe olduğu ve kısmen de olsa belirli bir eğitim sürecinden geçmiş oldukları gözlenmiştir. Anket formumuzu uyguladığımız kişilerin eğitim düzeyleri ve mesleki konumları farklı olmasına rağmen oy verme davranışlarında belirli değer kalıplarından etkilendikleri görülmüştür. Netice olarak; toplumsal yaşam sürecinde yer alan geleneksel tutum ve davranışlar kentsel yaşamda da kendini göstermektedir. Geleneksel yapıya ait değer kalıplan her yerde olduğu gibi seçmen davranışlarında da etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis The Function of Religion on Voter Behaviors: Bingöl Case Suna ÇARKÇI University of Fırat Granduate School of Social Sciences Department of Sociology 2001, Page: 137 This study is a field work; its subject is about the function of religion on voter behaviours. The sampling group of this research is constitued by voters who five in Yenişehir, inönü, Kıbrıs, Kültür, Bahçelievler etc. To desianation sampling group our apply coincidence sampling technigue. By applying 37 questioned pall on 120 voters, scope searching has. been done. In this pall demographical features such as we sampling group's ages, marital status, family structure and their being affected by refigious men, joining religious acticities and their voting attitute are also investigated. Under- the perspective of these data, we have came to this conclusions: most of the sampling birth places are cities and counties and most of them are educated. Although the voters are different and they have different jobs» their voting attitutesare effected by the some values. As a conclusion, the conventional attitudes and behaviours at sociallife is also seen at urban areas. As it is seen everywhere the values of the conventional structure effect the behaivour of voters.