Orta öğretim kurumlarında sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kurmasında sportif faaliyetlerin etkisi
The Effect of sport activities on building dialogue between teacher and students who join to the activities together in secondary school
- Tez No: 107521
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. BÜLENT ASMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Empati, İletişim, Öğretim, Sportif faaliyet 59, Education, Empathy, Dialogue, Teaching, Sporting activities. 60
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 867
Özet
ÖZET Bu çalışma; Van ili merkez ortaöğretim okullarında sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin öğretmenleriyle iletişim kurmasında sportif faaliyetlerin etkisinin araştırılması ve öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kurmalarında beraber yapılan sportif faaliyetlerin önemini vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Van ili merkezinde bulunan 6 liseden öğretmenlerle birlikte spor yapan 200 öğrenciye anket uygulanmıştır/Anket çalışması ile elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS Paket programında (k2) testi yöntemiyle yapılmıştır. Bu çalışma ile, beraber yapılan sportif faaliyetin, öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kurmalarında büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır (%90). Erkek öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kurarken öğretmenlerin spor ve sporcularla ilgilenme (%42), kız öğrencilerin ise öğretmenlerin otoriter olma özelliğini dikkate aldıkları anlaşılmıştır. Öğrencilerin spor yapma düzeyi arttıkça, öğretmenlerle iletişimin ve öğretmenlerde spor ve sporcularla ilgilenme özelliğini arama oranının arttığı saptanmıştır. Bütün spor branşlarındaki kız ve erkek öğrenciler, öğretmenleriyle iletişim kurarken rahat ve gayri resmi oldukları anlaşılmıştır (%81). Öğretmenlere zıt görüşü söylemeyi sportif faaliyetin artırmadığı görülmüştür. Birlikte yapılan sportif faaliyet sayesinde iletişimin artığı tespit edilmiştir (%86.5). Ayrıca öğrencilerin Beden Eğitimi öğretmenleri ile daha kolay iletişim kurdukları da belirlenmiştir (%49). Ortaöğretim kurumlarında öğretmen ile öğrenci arasında iletişimin kurulması bir zorunluluktur. Bunun için karşılıklı sevgi, saygı ve güvenin varolduğu ortamlara ihtiyaç vardır. Öğretmenlerle birlikte sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin, öğretmenleriyle iletişim kurarken rahat ve gayri resmi oldukları, spor yapma düzeyi arttıkça öğretmenlerle iletişimlerinde artma olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was conducted to determine the effect of sport activities on building dialogue between students and teacher who join to the activities together in secondary school. For this purpose a questionnaire constituting 200 students in 6 high school in Van was made. The istatistical analysis of the data obtained from this questionnaire was carried out through 'k2' test with SPSS software programme. The results of questionnaire showed that sport activities were greater prominence when they are performd in togethernes (90%). In such an aura of educational institution, male student were pleased to wind their teacher in a state of empathy (42%) and female students found their teachers outhoritative. As the level of sports activities is heightened the level of teacher concern ower the students also heightened (81%). In all of the branches all of the pupils were found to be guite confortable and inofficial while comminicating with their teachers (86.5%). We also found that students built dialogue with teachers of physical education much more successfully than any other groups of profession in teaching when they are performing these activities together (49%). As a result, developing a good communication and relationship between teachers and students is an important factor for their achievment in secondary education. For this reason, mutual respect and tolerance shold be established between them. Students who participate to sport activities with their teachers were more communicative and for from formal behaviors. Consequently, it was found that the more students participate to sport activities with their teachers, the more they were selfconfident, successfull and establish good relationship with teachers.