M. Quadriceps Femoris kasının yorgunluğunun diz eklemi propriosepsiyon duyusu üzerine etkisi
Effects of M. Quadriceps Femoris muscle fatique on knee proprioception
  1. Tez No: 107545
  2. Yazar: BORA AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: M.Quadriceps femorisin yorgunluğu, propriosepsiyon. m, M.Quadriceps Femoris muscle fatigue, proprioception IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Akdemir, B., M. Quadriceps Femoris kasının yorgunluğunun diz eklemi propriosepsiyon duyusu üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Fizyoterapistliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara 2001. Bu çalışma kuadriseps kasının yorgunluğunun diz eklemi propriosepsiyon duyusu üzerine etkisini araştırmak üzere yapılmıştır. Çalışmamız, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (O.D.T.Ü) Sağlık ve Rehberlik Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada deney grubu O.D.T.Ü. spor klübüne bağlı, taekwon-do sporuyla uğraşan, 25 sporcudan, kontrol grubu ise düzenli spor yapmayan 25 O.D.T.Ü. öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, Biodex System 3 PRO. (Biodex Medical Systems Inc. U.S.A.) izokinetik sistemi kullanılarak elde edilmiştir. Bu cihazla, deneklerin maksimum diz ekstansiyonu değerleri ölçülmüş, olgulara, belirlenen maksimum kuvvetleri temel alınarak, bir yorgunluk protokolü uygulanmış, yorgunluk öncesi ve sonrası eklem pozisyon duyusu ve kinestezi duyusu değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda kinestezi duyusu ölçümlerinde yorgunluk öncesi ve sonrasında grup içi ve gruplar arası değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Eklem pozisyon duyusu ölçümlerinde gruplar kendi içlerinde incelendiğinde, her iki grupta da 76° de yorgunluk öncesi ve sonrasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akdemir B., Effects of M. Quadriceps Femoris Muscle Fatigue on Knee Proprioception, Hacettepe University Medical Sciences Institute Sport Physiotherapy Programme Thesis of Master of Science, Ankara 2001. This study was conducted to find out the effects of quadriceps femoris muscle fatigue on knee proprioception. Our study was carried out at the Phyisical Therapy and Rehabilitation Department of Middle East Technical University (M.E.T.U.) Health Center. The study group in this study was consisted of twentyfive athlets, who are dealing with taekwon-do and the member of M.E.T.U. Sport Club. The control group was including twentyfive sedanter students studying at M.E.T.U.. Biodex System 3 PRO. (Biodex Medical Systems Inc. U.S.A.) equipment was used to collect the data. By the use of that system, maximum leg extension scores was measured, a fatigue protocol was applied to the volunteers by considering their maxsimum strength, and joint position sense, kinesthesia was assessed before and after fatigue. The results of the study showed that there was no statisticaly significant difference between and among the groups before and after fatigue, in the kinesthesia measurements (p>0.05). Both groups showed significant difference when they were evaluated among themselves, at 76° before and after fatigue in the joint position sense measurements (p0.05).