Elazığ il merkezindeki ilköğretim okulları ve liselerde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ve öğrencileri açısından ders dışı egzersiz faaliyetlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of outdoor exercise activities by view of physical educator and students who work in elemantary and high school in Elazığ city centre
  1. Tez No: 107565
  2. Yazar: ATALAY GACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi öğretmeni, öğrenci, Ders Dışı Egzersiz, Physical Educator, Student, Outdoor Exercises XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
l.OZET Elazığ İl Merkezindeki İlköğretim Okulları ve Liselerde Görev Yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Öğrencileri Açısından Ders Dışı Egzersiz Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada; ilk öğretim, lise ve dengi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ile öğrencilerin ders dışı egzersiz çalışmalarını değerlendirmeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca ders dışı egzersiz çalışmalarının olması gereken ve halihazırdaki uygulamalarla mukayesesinin yanı sıra konunun yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elazığ il merkezinde görev yapan 30 beden eğitimi öğretmeni ve 252 öğrenciye anket uygulaması yapılarak değerlendirmeye alınmış bulgular, SPSS bilgisayar programında frekans, % hesaplamaları ve X2 yapılarak tablolar halinde sunulmuş ve tartışılmıştır. Elde edilen önemli bulgulardan; ders dışı egzersiz faaliyetlerini yürüten öğretmenlerin gerekli bilgi birikimine sahip oldukları, ancak çalışmak için gerekli araç, gereç ve tesislerin yetersiz olduğu görülmektedir. Egzersiz faaliyetlerine olan ilgisizlik ve yetersiz spor alanı ve araç-gereç temini hususunda, idarecilerin yeterince duyarlı olmamalarının yanı sıra, çevrede bulunan kurum ve kuruluş yöneticileri ile koordinasyon sağlanmaması önemli bir eksiklik olarak görülmektedir. IXAyrıca; öğrencilerin, diğer derslerini aksatacağı kanaati ile bu faaliyetlere yeterince motive olamamaları ve branşa ait öğretmen eksikliği dikkati çeken önemli bulgulardandır. Elde edilen bulgulara göre sonuç olarak; ders dışı egzersiz faaliyetlerinin amacına uygun yapılabilmesi için gerekli düzenleme, denetleme ve önlemler gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
1. ABSTRACT The Evaluation of Outdoor Exercise Activities by View of Physical Educator and Students Who Work in Elementary and High School in Elazığ City Centre. In this study, we have tried to determine the evaluation of the students and physical educator who work in elementary and high schools and their equivalent, outdoor exercises activities. In addition, besides the comparison of the necessary outdoor and activities progress, we have also tried to obtain importance and the state of the subject. We have applied questionnaire to 252 students and 30 physical educators who work in Elazığ centre. The frequencies and % calculations and X2 test of the findings of this questionnaire were obtained using the SPSS computer programme. The results were mentioned in various tables and discussed. The obtained important findings: physical educators who carries the outdoor exercises have enough accumulated knowledge but the equipment and facilities are not enough for their productive works we have determined very important deficiency in not adequately sensitive to outdoor exercises, inadequate sport field and beside these manager indifference to assure the equipment, co-ordination with local managers and establishments. Since, students believe that the outdoor exercises may trap their main studies, they have not enough motivation on those activities and the main branch physical educator deficiency is an important notice in the findings. According to obtained findings, as a result, to make the outdoors exercises activities appropriate aims to arrangements, controls and precautions have been necessary.