İlköğretim 1. kademesindeki öğretmenlerin sınıf disiplinine ilişkin görüşleri ve uygulamaları (Elazığ ili örneği)
The Views and applications of the elementary school class teachers on class management
  1. Tez No: 135029
  2. Yazar: EROL ÖZDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL KAZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetiminde Disiplin, Ödül ve Ceza, Sınıf Öğretmeni, Sınıf Kuralları, Disiplin, İstenmeyen Davranış, Classroom Management, Discipline at Class Management, Awards and Punishments, Elementary School Class Teacher, Class Rules, Discipline, Negative Behaviours
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi İlköğretimin I.Kademesindeki Öğretmenlerin Sınıf Disiplinine İlişkin Görüşleri ve Uygulamaları Erol ÖZDEM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Mayıs - 2003, Sayfa: 118 Bu araştırma, ilköğretimin birinci kademesinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin, sınıf yönetiminde disipline ilişkin görüş ve uygulamalarını belirleyip bir değerlendirmeye varmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini Elazığ il merkezindeki tüm devlet ilköğretim okullarının birinci kademesinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Betimsel özellikte olan bu çalışmamızda, tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuş, bunun için bir anket geliştirilmiştir. Kişisel bilgilerle ilgili verilerin çözümlenmesinde frekanslar ve yüzdelikler kullanılmıştır. Cinsiyet, mezuniyet durumu, mesleki kıdem, sınıf mevcudu, okutulan sınıf, sınıf yönetimiyle ilgili hizmet içi kursa katılma isteğindeki katılım sayısı değişkenleri açısından deneklerin alt ölçeklere verdikleri cevaplar arasında manidar bir farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi.05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında, öğretmenlerin bitirdiği okul ve sınıf mevcudu değişkenleri ile disipline ilişkin görüşler arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ancak sınıf yönetiminde karşılaşılan disiplin sorunları ve disiplini sağlamak için yapılan uygulamalar ile öğretmenlerin veri toplama aracının alt ölçeklerinden aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Thesis of High Dissertation The Views And Applications Of The Elementary School Class Teachers On Class Management Erol ÖZDEM University Of Firat Institute of Social Sciences Department of Educational Sciences May - 2003, Page: 118 This research aims to have an evaluation of the elementary school teachers by finding out their views and applications on discipline of classroom management. The research includes only examples of elemantary school class teachers in the area of Elazığ district. The survey has been conductud in our work. It was applied to the opinions of the teaehers who joimed survey. Therefore a questionnaire has been developed. At analyse of data related to personal information frequencies and percentages had been used. By view of some varialdes like sex, the state of education, profession, number of students in a class, the class itself and the number of the attendances at internal service courses related to classroom management; T testi and the unique dimensional variance analysing methods had been applicated to find out whether there are differences between the responses of the teachers has been given to sub measuring. The level of signiticance was accepted as 0.5. The result of the analyses showed us that there have been fond are reasonable differences between the teachers, where they graduated from and the varialdes number of students in the class relating to with the teachers' views of discipline. But there haven't been found any reasonable differences between the problems of discipline at class management and the applications for providing discipline and the average of the teachers' points that they have taken from the collection of data tools in sub-measure.