Sitokalasin - B ile bloklanan hücrelerde yaşa bağlı mikronükleus oranları
- Tez No: 107603
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEN ÖKTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İnsan lenfositleri, Sitokalasin-B, Mikronükleus, Sitokinezis-blok, Yaş IX, Human lymphocytes, Cytochalasin-B, Micronucleus, Cytokinesis-block, Age XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1149
Özet
ÖZET Yaşlanma sürecindeki temel mekanizmanın, genetik materyal organizasyonunda ve ekspresyonundaki instabilite olduğu ileri sürülmüştür. Bu instabiliteyi ortaya koymak için farklı çalışmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri de, sitokalasin-B (Cyt-B) ile sitokinezisi bloklanan periferik lenfositlerde yapılan mikronükleus (MN) testidir. MN'lar, tam bir kromozom ya da asentrik kromozom fragmanlanndan oluşur. MN'lar spontan olarak ortaya çıkabilecekleri gibi, deneysel olarak da indüklenebilir. Bu çalışma, periferik lenfositlerde yaşa ve cinsiyete bağlı olarak oluşan spontan MN frekansını saptamak amacıyla gerçekleştirildi. Ayrıca tüm olgularda mitotik indeks (MT)!e bakıldı. Çalışmaya; Samsun'da (Samsun şehir merkezi, Yenimahalle, Ondokuz Mayıs Üniversitesi personeli ve öğrencileri, Meyveli, Santaş ve Aksu köyleri) yaşayan sağlıklı, madde bağımlılığı olmayan, gönüllü 90 olgu dahil edildi. Yaşları 5 ile 83 arasında değişen olguların 45'i erkek, 45'i kadındı. Olgular birbirinin kontrolünü oluşturacak şekilde 3 yaş grubuna (I, n, UT) ayrıldı. 30'ar kişiden oluşan yaş grupları; 5- 20, 21-40 ve 41 ve üstündeki yaşları içermekteydi ve her yaş grubunda 15 kadın, 15 erkek bulunmaktaydı. Sitokinezis-blok MN metodunun uygulandığı çalışmanın sonucunda binükleuslu hücrelerde yaşla birlikte; MN frekansının arttığı, MTin düştüğü görüldü. MN frekansındaki artış ve MTdeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu. MN frekanslarının oranı ise; III. ile I. yaş grupları için 2.36, III. ile II. yaş grupları için 1.25, II. ile I. yaş grupları için 1.88 olarak saptandı. Cyt-B'li ve Cyt-B'siz kültürlerde, mononükleer hücrelerde saptanan MN frekansının ise yaşla birlikte artmadığı ve istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Cinsiyete göre bakıldığında da 45 kadın ve 45 erkek'de yaş artışına paralel olarak binükleuslu hücrelerde MTde saptanan düşüş istatistiksel olarak anlamlıyken, MN frekansında saptanan artış anlamlı değildi. Cinsiyet faktörünün bu iki parametreye etkisini ortaya koymak için belirlenen tüm bulgular karşılaştırıldığında; cinsiyetin MN frekansına etkisi saptanamazken, MI II. yaş grubunda erkeklerde daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç olarak, Samsun'da ilk kez yapılan bu çalışmada; çalışma grubu olgularında, yaş artışına paralel olarak MN frekansı artarken, MTin düştüğü saptandı. Cinsiyetin Ml'e etkisi belirlenirken, MN frekansına etkisi belirlenemedi. vıu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It has been hypothesized that the basic mechanism in the aging process is the instability in the organization and expression of the genetic material. Several studies have been carried out to determine this instability. One of them is the micronucleus (MN) test which is performed on the peripheral lymphocytes which are cytokinesis- blocked by cytochalasin-B ( Cyt-B) MNs consist of a complete chromosome or acentric chromosome fragments. MNs can be induced exprementally as well as they may develop spontaneously. This study was carried out to detect the spontaneous MN frequency in the peripheral lymphocytes in relation to age and gender of the subjects. Moreover, mitotic index (MI) was determined in every subject. Ninety healty volunteers, all of whom lived in Samsun (centrum of Samsun, Yenimahalle, the staff and students of Ondokuz Mayıs University, the villages Meyveli, Santas and Aksu) and had no substance abuse, were admitted to the study.The ages of the individuals varied between 5 years and 83 years; 45 subjects were male and 45 were female (50% and 50% respectively). The subjects were divided into 3 age groups (I, II, UT) so that each of them formed the control for the other. The age groups, each consisting of 30 individuals, were constituted of subjects with ages ranging between 5-20 years, 21-40 years and 41+ years respectively; in each group there were 15 male and 15 female subjects. According to the study where cytokinesis-blocked micronucleus assay was performed, it was observed that in the binucleated cells, the MN frequency increased with age, while the MI decreased.The increase in MN frequency and the decrease in MI were found statistically significant. However the proportion of MN frequencies determined was 2.36 for the age groups in and I; 1.25 for the for the age groups III and II and 1.88 for the age groups II and I. In the cultures with or without Cyt-B, it was found that the MN frequency determined in the mononucleated cells did not increase with the age significantly. When gender was taken into account, the increase in the MN frequency of the binucleated cells (in relation to the increasing age among these 45 male and 45 female subjects) was found to be insignificant while the decrease in the MI which we detected in the same subjects, was statistically significant. Furthermore, when all the findings were compared in order to determine the effect of gender on these two parameters, noeffect on MN frequency could be observed, whilst the MI values among the male subjects were found to be higher in the age group II, and this difference was statistically significant. Finally, in this study, performed for the first time in Samsun, it was shown that MI decreased and MN frequency increased with the age. While the effect of gender on MI was determined, its effect on MN frequency couldn't be shown.