Obez hastalarda beden kitle indeksi oranlarına ve yaşa göre DNA hasarının sitom yöntemi ile araştırılması
Investigation of DNA damage by cytome assay according to body mass index ratios and age in obese patients
  1. Tez No: 331408
  2. Yazar: FATMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET DÖNMEZ-ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: BKİ, BKO, Mikronukleus, Sitom yöntemi, Obezite
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
daha sonra Obezite, vücutta fazla miktarda yağ dokusunun olması sebebiyle gelişir ve özellikle gelişmiş ülkelerde çok yaygın olan bir sağlık problemidir. Bu çalışma ile obez hastaların (n=83) ve normal beden kitle indeksine sahip bireylerin (n=35) periferik kan lenfositlerinde sitokinez bloke mikronukleus sitom (CytokinesisBlock Micronucleus Cytome; CBMN cyt) yöntemi kullanılarak, beden kitle indeksi (BKİ) ve yaş ile CBMN cyt yöntemi parametreleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, obez hastalarda periferal kan örnekleri alınmış ve kültüre edilmiştir. Sitokinezi durdurmak için, kültürlere 44. saatte 3 µg/ml son konsantrasyonda sitokalazin B (Cyt-B) eklenmiş ve 72. saatte kültürler sonlandırılmıştır. Obez kişilerin Mikronükleus(Micronukleus; MN), Nükleoplazmik Köprü (Nucleoplasmic Bridge; NPB) ve Nükleer Bud? lu (nuclear bud; NBUD) iki çekirdekli (binükleat; BN) hücre sayılarındaki artış, kontrol kişilerinki ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (sırasıyla, p < 0.001, p < 0.005 p < 0.001). Bu sonuç, obez kişilerde Deoksiribonükleik Asit (DNA) hasarının arttığını ortaya koymaktadır. Obez kişilerdeki nekrotik ve apopitotik hücre frekansının (%), kontrol kişilere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı gösterilmiştir (p < 0.001). Obez kişilerin BN hücre frekansı ile Nükleer Bölünme Frekansı (Nuclear Dıvısıon Index; NDI) değerleri kontrol kişilerin BN hücre frekansı ile NDI değerleri ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p > 0.05). Sonuç olarak MN, NPB ve NBUD gibi artan DNA hasarı parametreleri, obezlerde gelişebilecek olası kanser riski ile ilişkili olabilir. Ancak karsinogenez çok basamaklı ve multifaktöriyel bir süreçtir. Böylece obez kişilerin kanser riski açısından takip edilmesini önerebiliriz.
Özet (Çeviri)
daha sonra eklenecekObesity occurs due to more body fat accumulation than normal levels and it is very widespread health problem especially in developed countries. It implicates with many factors in the etiology and it needs to treatment. In this study, it is to evaluate whether there is a relationship between the body mass index (BMI) and age and the parameters of Cytokinesis-Block Micronucleus Cytome (CBMN cyt ) assay, in peripheral blood lymphocytes of obese patients (n=83) and individuals with normal body mass index (n=35) by using CBMN cyt assay. Peripheral blood samples were obtained and cultured from obese patients admitted to the University of Erciyes Faculty of Medicine, Clinic of Endocrinology. To block cytokinesis, at 44 h of incubation, cytochalasin-B (Cyt-B) was added to cultures to give a final concentration of 3 µg/ml, and harvested cells at 72 h. The increase in the number of cells in binükleat (BN) with Micronukleus (MN), NucleoPlasmic Bridges (NPB) and nuclear buds (NBUDs) of obese subjects was found to be statistically significant compared with their of control subjects (p < 0.001, p < 0.005 p < 0.001, respectively). This result shows that Deoksiribonükleik Asit (DNA) damage increased in obese subjects. The frequency of apoptotic and necrotic cells (%) in obese subjects were found to be statistically significant higher than that in control subjects (p 0.05). As a result, increased DNA damage parameters such as MN, NPBs and NBUDs values in obese subjects may be associated with a possible risk of cancer may develop. However, carcinogenesis is a multistep and multifactorial process. Thus, we may suggest that in obese subjects be followed up for cancer risk. Key Words : BMI; Cytome assay; Micronucleus; Obesity; WHR.