Lösemilerde GSTM1 ve GSTT1 polimorfizminin rolü
The role of GSTM1 and GSTT1 polymorphisms in leukemia
  1. Tez No: 107616
  2. Yazar: NUR ÖZTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN SUNGUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon S-Transferaz, polimorfizm, lösemi, ALL, AML, KML, GSTT1, GSTM1, karsinojenler, Glutathione S-Transferase, polimorphism, leukemia, ALL, AML, CML, GSTT1, GSTM1, carcinogens
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Lösemilerde GSTM1 ve GSTT1 Polimorfizminin Rolü insanlarda kanser yapıcı nedenler arasında sigara dumanı, hava, su, yiyecekler ve ilaçlardaki kimyasal maddeler, radyasyon ve enfeksiyöz ajanlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin, genetik faktörlerle birlikte etkili olduğu bilinmektedir. Ksenobiyotikler olarak adlandırılan bu yabancı bileşiklerin zararlı etkilerinden korunmak için hücrelerde biyotransformasyon enzimleri görev alırlar. Bu enzimlerden biri olan GST lar karsinojenlerin de içine girdiği farklı maddelerin detoksifikasyonundan sorumludurlar. GSTM1 ve GSTT1 lokuslarındaki polimorfizmler birçok kanser ile ilişkili bulunmuştur. Çalışmamızda GSTM1 ve GSTT1 polimorfizmlerinin lösemiye yatkınlıktaki rolü araştırılmıştır. Bu amaçla 38 AML, 22 ALL, 23 KML, toplam 92 lösemi hastası ve 87 kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. GSTT1 ve GSTM1 polimorfizmi açısından değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda GSTT1 null genotip ve AML, ALL, KML arasında bir ilişki bulunduğu, GSTM1 null genotipi ile lösemi hastalığı arasında birliktelik bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Role of GSTM1 and GSTT1 Polymorphisms in Leukemia The most carcinogens are the chemicals in smoke air, air, water, nutrients and drugs, radiation, radon, infectious agents in the workplace and general environment. Risk from these environmental exposures is modulated by genetic and acquired suspectibility factors. Biotransformation enzymes are encountered in cells in order to be protected from the hazardous effects of the chemicals which are called xenobiotics. One of these enzymes, GSTs are implicated in the detoxification of different substances including carcinogens. The genetic polymorphisms in GSTM1 and GSTT1 locus are associated with a lot of cancer types.ln our study the possible role of GSTM1 and GSTT1 polymorphisms are evaluated in the role of susceptibity to leukemia. For this purpose, 38 AML, 22 ALL, 23 CML, total 92 leukemia patients and 87 controls are included in this study. The detections are done for GSTM1 and GSTT1 polymorphisms. It is found that an association between GSTT1 null genotype and AML, ALL, CML but, there is no association between GSTM1 null genotype and leukemia disease.