Ganglionöroblastomada DNA artış ve azalışlarının karşılaştırmalı genomik hibridizasyon (KGH) ile analizi
Detection of DNA gains and losses in ganglioneuroblastoma by comparative genomic hybridization
- Tez No: 107620
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırılmalı Genomik Hibridizasyon, Dejenere oligonükleotid primerli polimeraz Zincir Reaksiyonu, ganglinöroblastoma, Comparative Genomic Hybridization, Degenerate Oligonucleotide Primed -Polymerase Chain Reaction, Ganglioneuroblastoma 111
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Nöroblastoma ve ganglionöroma arasında ara geçiş evresi olan ganglionöroblastomadaki genetik değişiklikler tam olarak bilinmemektedir. Nöronal orijinli tümörlerde sitogenetik çalışmalar koşullar zor olduğu için çok fazla değildir. Bu çalışmada, karşılaştırılmalı genomik hibridizasyon (KGH) ve iki aşamalı dejenere oligonükleotid primer ile polimeraz zincir reaksiyonu (DOP-PCR) kullanılarak, yaşlan 3-4 arasında olan 5 olguya (3 erkek, 2 kız) ait ganglionöroblastoma örneklerindeki genomik kopya sayısı değişiklikleri ile bunların kromozomal yerleşimleri araştırılmıştır. 5 olgunun 3'ünde 2p5.1-pter, 5pl5.1-pl5.3, +7, 13q22-q31, +22 artışları, ve 2'sinde lp35, 4pl5.1, 10qll.2-q21.2, 12q24.32-qter, + 13, 17pl2-pl3 ve 18pll.35-pter gibi kromozom bölgelerinde artışlar bulunmuştur. 3 olgumuzda ortak amplifikasyon bölgesi olarak belirlenen 13q22-q31 bölgesinde tanımlanmış olan bir onkogen bulunmamaktadır. Bu bölge, ganglionöroblastomanın ortaya çıkışında ve ilerlemesinde önemli rol oynayan olası bir onkogen taşıyor olabilir. Ayrıca, nöronal orijinli tümörlerde şimdiye kadar artışı gösterilmemiş olan ve bizim olgularımızın 3'ünde artışı belirlenen kromozom 22, üzerinde taşıdığı YESP, SIS, PDGB, NRASL2 onkogenlerinin ürünleri ile, ganglionöroblastoma gelişimde önemli rol oynuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The genetic changes in ganglioneuroblastoma, which represents an intermediate stage between neuroblastoma and ganglioneuroma, are not yet clear. Difficulty of performing cytogenetic studies on neuronal tumours have resulted in fewer studies. This study investigated the genomic copy number changes as well as their chromosomal locations, of the ganglioneuroblastoma samples belonging to 5 cases (3 male, 2 female) between the ages of 3-4, by comparative genomic hybridization and two-step degenerate oligonucleotide-primed polymerase chain reaction (DOP-PCR). Gains in chromosomes 2p5.1-pter, 5pl5.1-pl5.3, +7, 13q22- q31 and +22 were detected as minimal common regions in 3 of our patients, while gains in chromosomes lp35, 4pl5.1, 10qll.2-q21.2, 12q24.32-qter, +13, 17pl2-pl3 and 18pll.35-pter were observed in 2 of our patients. No oncogenes were reported to be located in the chromosomal region of 13q21-q31 previously. This region may harbor a novel oncogene which contributes to the initiation and progression of ganglioneuroblastoma. Furthermore, whole chromosome amplification of choromosomes 22, which was detected in 3 of our patients, and which has been reported in previous studies on neuronal tumours, may play a specific role in the progression of ganglioneuroblastoma, with the YESP, SIS, PDGB, NRASL2 oncogenes it harbors.