Nöroblastomalı olgularda P-glikoproteinin saptanması ve prognostik değeri
The detection of P-glycoprotein in patients with neuroblastoma and its prognostic values
- Tez No: 115239
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA TANYELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmunohistokimya, nöroblastoma, p-glikoprotein, prognoz. IV, Immunohistochemical, neuroblastoma, p-glycoprotein, prognosis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 764
Özet
ÖZET NÖROBLASTOMALI OLGULARDA P-GLİKOPROTEİNİN SAPTANMASI VE PROGNOSTİK DEĞERİ Tümör hücrelerinde kemoterapötik ilaçlara karşı direnç gelişmesine yol açarak tedaviyi başarısız kılan nedenlerden biri çoklu ilaç direncidir (multidrug resistance, MDR). Çoklu ilaç direncinde en önemli nedenlerden biri hücre zarında yerleşen ve genellikle lipofîlik yapıdaki ilaçların hücre içinde birikmesini önleyen p-glikoproteindir (p-gp). Nöroblastomalı (NBL) olgularda p-gp ekspresyonu görülebilmekte ve kötü prognoz ile arasında ilişki olduğu bildirilmektedir. NBL'da immunohistokimyasal yöntemle p-gp ekspresyonu gösterilebilmektedir. Mayıs 1991- Mart 2001 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji- Onkoloji Kliniğine başvurmuş olan 57 NBL tanılı olgudan 30 olgu çalışmaya alınmıştır. Olguların ortalama yaşı 48±41 aydır. Olgular retrospektif olarak incelenerek, remisyon, hastalığın evresi yönünden değerlendirildiler. Olguların tümör örneklerinde immunohistokimyasal yöntem ile UIC-2 monoklonal antikor kullanılarak p-glikoprotein varlığı araştırıldı. Olgular tümör kesitindeki boyanın yaygınlığı ve şiddetine göre iki grup şeklinde değerlendirmeye alındılar. Grup 1 : 1 (+) ve altında boyanma gösterenler. Grup 2: 2 (+) ve üzerinde boyanma gösterenler. Çalışmamızda 24 NBL'lı olgudan 13'ü grup 1, 11'i ise grup 2'de yer almakta idi. Grup 2'de ölüm riskinin (relatif risk ) grup l'e göre 8.5 kat arttığı saptandı. Yaşın p-gp ekspresyonu üzerindeki etkisi düzeltildikten sonra ise, grup l'e göre grup 2'de ölüm riskinin 9.2 kat artmakta olduğu bulundu (p= 0.06). P-gp ekspresyonundaki artış ile ölüm riski arasındaki ilişki istatistiksel olarak sınırda anlamlı bir ilişki olarak değerlendirildi. Grup 1 olgularda 18 aylık overall survive (OS) % 42, grup 2 olgularda 18 aylık OS % 18 bulundu. P-gp ekspresyonunun yaşam oranlarına etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildi ( p> 0.05 ). Grup 2'deki olgulardan 10'u ( % 90.9 ) tedaviye cevapsız ve progresif hastalıklı olgular iken sadece biri ( % 9.1 ) tam remisyon gösteren olgu idi. Remisyon durumu gruplar arasında istatistiksel olarak fark göstermiyordu ( p>0.05 ). Az sayıdaki ganglionöroblastomalı olguda diferansiasyon arttıkça p-gp ekspresyonunun arttığı gözlendi. Ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı ( p>0.05 ). Nöroblastomalı olgularda p-gp ekspresyonundaki artış ile ölüm riski (relatif risk) arasında sınırda anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( p=0.06 ). Çoklu ilaç direnci fenomeninde önemli bir parametre olan p-gp ekspresyonunun rutin olarak tayinin prognozu belirlemede katkısı olabilir. Ancak bu durumun netlik kazanabilmesi için homojen olgu dağılımının olduğu daha geniş serilerde yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETECTION OF P-GLYCOPROTEIN IN PATIENTS WİTH NEUROBLASTOMA AND ITS PROGNOSTIC VALUES One of the most important reasons for multidrug resistance (MDR), is the usage of multiple drugs ( chemotherapeutic drugs ) against tumour cells, and this leads to failure of the therapy. The main reason is the lack of p-glycoprotein ( p-gp ) which is the prime glycoprotien that protects the cell membrane from accumulation of lipophilic drugs into the cell. In patients with neuroblastoma, there is a correlation between the expression of p-glyocoprotein and bad prognosis. Thus using immunohistochemical technique, it is possible to determine the expression of p-glyocoprotein in patients with neuroblastoma. During the period May 1991- March 2001 a total of 57 cases of neuroblastoma had been treated in the Department of Oncology-Haematology, Çukurova University School of Medicine Department of Paediatrics and 30 cases were choosen for this study. The average age range was 48 ± 41 months. A retrospective study was used and the remission and neuroblastoma grade was choosen for the study. UIC-2 monoclonal antibody using immunohistochemical technique were obtained from neuroblastoma patients and the presence of p-glycoprotein was investigated. Two different groups were made according to the sample obtained from the patients tumour in accordance with the range of the colour and it is implication. Group 1 : 1 (+) and less ( of the sample colour ) Group 2 : 2 (+) and more (of the sample colour ) In our study out of 24 neuroblastoma patients, 13 patients were suitable for group 1, 11 patients for group 2. Mortality risk in group 2 (relative risk ) was proven 8,5 times higher than groupl. After courecting the patients age against p-glycoprotein expression, in comparison with group 1. The mortality risk increases by 9,2 folds ( p=0,06 ) statistically there is a direct correlation between mortality risk and increase in p-glycoprotein expression. Thus proved to be statistically significant. In Group 1, 18 months overall survive ( OS ) was %42 and in group 2 it was found %18. The effect of p-glycoprotein expression on survival was not statistically significance ( p> 0,05 ). In Group 2, 10 of the cases ( %90,9 ) were unresponsive to treatment and had progressif disease and only one case ( %9,1 ) had shown complete remission. The remission state of groups were not statistically significant ( p > 0,05 ). A few number of patients having ganglioneuroblastoma, p-glycoprotein expression was found to be increased with differentiation. But this finding was not statistically significance ( p > 0,05 ). In the neuroblastoma cases the increase in p-glycoprotein expression and mortality risk were found to be associated significantly ( p = 0,06 ). In the phenomenon of multigrug resistance; rutin detection of p-glyocoprotein expression which is an important parameter may be beneficial for predicting prognosis. But to make it more clear new studies with broad series and more homogen cases were required.