Periferik allogeneik kök hücre mobilizasyonu amacıyla G-CSF uygulanan sağlıklı vericilerdeki CD34+ hücreleri ile yüksek parlaklık gösteren retikülositler (HLR) arasındaki ilişki ve G-CSF'nin tam kan indeksleri üzerine etkisi
Determination of the relationship between CD34+ cells enumeration and high lucenty reticulocytes (HLR) in healty donors stimulated by G-CSF to collect peripheral blood stem cells and the effective of G-CSF on the full blood indexes
  1. Tez No: 107645
  2. Yazar: CELAL TALAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖNDER ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Aferez işlemi öncesi, aferez işlemi sonrası, aferez işleminden toplanan ürün, Periferik kök hücre (CD34+ hücre), yüksek parlaklık gösteren retikülositler (HLR), After apheresis process, preapheresis process, addend yield in apheresis process, peripheral stem cell (CD34+ cell), high lucenty reticulocytes (HLR)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
28 ÖZET Periferik allogneik kök hücre mobilizasyonu amacıyla G-CSF uygulanan sağlıklı vericilerdeki CD34+ hücreleri ile yüksek parlaklık gösteren retikülositler (HLR) arasındaki ilişki ve G-CSF' nin tam kan indeksleri üzerine etkisi Bu çalışmanın amacı periferik allogeneik hematopoeitik kök hücre naklinde, granülosit koloni uyaran faktörle mobilizasyonu yapılan sağlıklı periferik hematopoeitik kök hücre vericilerinin aferez sistemi yardımıyla toplanan ürünlerinde, kök hücre (CD34+) ile yüksek parlaklık (flöresans) gösteren retikülosit (HLR) sayılan arasmda korelasyon olup olmadığının saptanmasıdır. Ayrıca CD34+ kök hücre ile aferez öncesi CD34+ hücre sayısı, immatür retikülosit fraksiyonu (IRF) ve retikülosit arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Bunlara ilave olarak G-CSF'nin tam kan indekslerine etkisi de incelenmiştir. Mayıs 2000 - Şubat 2001 tarihleri arasmda Ankara Üniversitesi, Hematoloji Bilimdalı, Hematoloji laboratuarında, Kemik İliği Transplantasyon Ünitesinde (KİT) hematolojik maligniteleri nedeniyle allogeneik periferik kök hücre transplantasyonu planlanan 12 hastanın sağlıklı donörleri çalışma grubunu oluşturdu. Bu sağlıklı allogeneik periferik kök hücre vericilerine lOug/kg/günde tek doz cilt altında x 5 gün G-CSF verildi. G- CSF öncesi, aferez işlemi öncesi, aferez işleminde toplanan ürün ve aferez işlemi sonrasında CD34+ hücre (FACSort, Becton Dickinson, USA), HLR, IRF, retikülosit ve tam kan (Coulter GenS) sayımları yapıldı. Vericiler transplantasyon uygulanacak hastaların HLA- identik kardeşleriydi. Vericilerin yaşı medyan 31 (19 - 50)'dir. Bunlardan 10'u erkek, 2'si kadındı. Oniki vericiye toplam 17 seans lökaferez uygulandı. Medyan lökaferezis sayısı 2 (1-3) idi. Vericilerede aferez işlemi öncesindeki CD34+ hücre sayılan ile HLR, IRF ve retikülosit sayılan arasmda ilişki tespit edilmemiştir (p>0.05). Aferez öncesi CD34+ hücre sayıları ile toplanan üründeki CD34+ hücre sayısı arasmda ise anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0.0022). G-CSF etkisi altında HLR, IRF, retikülosit, lökosit, ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil sayılarında anlamlı artışlar saptanırken, trombosit sayısında anlamlı düşüş gözlenmiştir. Aferez işlemi sonrasında ise retikülosit, hemoglobin, hematokrit, lökosit,29 trombosit, ortalama trombosit hacmi (MPV), nötrofil, lenfosit, monosit ve eozinofil sayılanda anlamlı düşüşler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
30 SUMMARY Determination of the relationship between CD34+ cells enumeration and high lucenty reticulocytes (HLR) in healthy donors stimulated by G-CSF to collect peripheral blood stem cells and the effective of G-CSF on the full blood indexes The aim of this study was to evaluate the correlation between peripheral stem cell (CD34+) numbers with high lucenty reticulocytes (HLR) numbers on apheresis yield collected for healthy, G-CSF stimulated peripheral blood stem cell donors. The relationship between CD34+ stem cell yield with preapheresis CD34+ cell enumeration, immature reticulocytes fraction (IRF) and reticulocytes also have been studied. This study performed within Ankara university, Medicine school, Hematology laboratory between May 2000 - February 2001, on twelve healthy peripheral stem cell donors for patients with different hematlogic malignancies planned for peripheral blood stem cell (PBSC) transplantation in Ankara university, Medicine school, Bone Marrow Transplantation Unit. All of the donors prepared with G-CSF, 10ug/kg once daily subcutane, for 5 days. On four different samples containing pre G-CSF, pre-apheresis, apheresis and post apheresis, blood samples tested for CD34+ cell (FACSort, Becton Dickinson, USA), complete blood count, HLR, IRF and reticulocyte (Coulter GenS) counts. The donors were HLA-identic sibling of the patients. The median age of donors was 31 (19-50). Ten of these were men and 2 of them were women. The total of leukoapheresis number applied to donors was 17 seance. Median leukoapheresis number was 2(1- 3). The relationship between CD34+ cell numbers with the HLR, IRF and reticulocyte numbers was not proofed (p>0.05) in preapheresis process. But the relationship between pre apheresis CD34+ cell number and addend yield CD34+ cell number was determined significantly (p=0.0022). The effect of G-CSF, significant increases determined in HLR, IRF, reticulocytes, leukocyte, mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), neutrophil, lemphocyte, monocyte, eosinophil and basophil numbers, in opposite there was a significant decrease in platelet numbers. It was observed that there is significant decreases in reticulocyte, hemoglobin, hematocrit, leukocyte, platelet, mean platelet volume (MPV), neutrophil, lemphocyte, monocyte and eosinophil numbers.31