Subklinik hipotiroidizm ve subklinik hipertiroidizm vakalarında serum lipidleri, lipoprotein (a), apolipoprotein A1 ve apolipoprotein B düzeylerinin araştırılması
The Investigation of serum lipids, lipoprotein (a), apolipoprotein A1 and apolipoprotein B levels in subjects with subclinical hypothyroidism and subclinical hyperthyroidism
- Tez No: 107668
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKİ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Subklinik hipertiroidizm, subklinik hipotiroizm, Lp(a), Apo Al, Apo B
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Amaç: Tiroid hormonları, lipid metabolizmasının; sentez, mobilizasyon ve degredasyon aşamalarının tümünü etkiler. Subklinik hipertiroidizm ve subklinik hipotiroidzm toplumlarda çok yaygın olan hastalıklardır. Total kolesterol(TK), trigliserid(TG), LDL-Kolesterol(LDL- K) ve HDL-Kolesterol(HDL-K) seviyeleri subklinik hipertiroidizmde düşer. Subklinik hipotiroidizmde ise TK, TG, LDL-Kolesterol konsantrasyonları yükselir, HDL-Kolesterol ise düşer. Subklinik hipertiroidizm ve subklinik hipotiroidizmin TK, TG, LDL-K ve HDL-K'ya etkisi çok iyi bilinmesine rağmen, Koroner Kalp Hastalığı (KAH) açısından bir risk faktörü olduğu rapor edilen Lp(a), ve Apo B ile seviyelerine olan etkisi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu amaçla biz bu çalışmada, subklinik hipertiroidizm ve subklinik hipotiroidizm hastalarında serum lipidlerini özellikle de Lp(a), Apo Al ve Apo B'yi ve aralarındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereçler ve Yöntemler: Biz, 40 subklinik hipertioidizm, 40 subklinik hipotiroidizm, 20 hipertiroidizm, 20 hipotiroidizm hasta ve 20 sağlıklı ötiroidizm (kontrol) gruplarında, serum TSH, FT3, FT4, TK, TG, LDL-K, HDL-K, Lp(a), Apo Al ve Apo B parametrelerini ölçtük. Subklinik hipertiroidizm hastalarında araştıdığımız parametrelerden elde ettiğimiz değerleri, hipertiroidizm ve ötiroidizmdeki değerlerle karşılaştırdık. Yine aynı parametreler açısından, subklinik hipotiroidizmi, hipotiroidizm ve ötiroidizm ile karşılaştırdık. Sonuçlar: Lp(a) konsantrasyonlarını subklinik hipertiroidizmde, ötiroidizme göre anlamlı olarak düşük bulduk(p0.05). Çalışma gruplarımızda Apo Al seviyelerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sunuç olarak aterojenik özellikleri çok iyi bilinen LDL-K, Lp(a) ve Apo B konsantrasyonlarının hem hipotiroidizm hemde subklinik hipotiroidizmli hastalarda yüksek olması KAH açısından bir risk faktörüdür. Bu nedenle subklinik hipotiroidizmin teşhis ve tedavisi hipotiroidizm kadar önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Subclinical hyperthyroidism and subclinical hypothyroidism are common disorder in populations. Total cholesterol(TC), triglyceride(TG), low density lipoprotein cholesterol(LDL-C) and high density lipoprotein cholesterol(HDL-C) concentrations decrease in subclinical hyperthyroidism. In the other hand, there are elevated serum levels of TC, TG and LDL-C and decreased serum levels of HDL-C in subclinical hypothyroidism. Although effects of subclinical hyperthyroidism and subclinical hypothyroidism to TC, TG, LDL-C and HDL-C are best-known, Lp(a), Apo Al and Apo B that just reported being a risk factor of Coronary Heart Disease(CAD) have been remained unclear. So that, we aim to research lipids particularly Lp(a), Apo Al, Apo B and their interrelationship in subclinical hyperthyroidism and subclinical hypothyroidism. Materials and Methods: In this study, we measured levels of TC, TG, LDL-C, HDL-C, Lp(a), Apo Al and Apo B in 40 subclinical hyperthyroidism, 40 subclinical hypothyroidism, 20 hyperthyroidism, 20 hypothyroidism and 20 euthyroidism(control group). Later, Those parameters have been compared between subclinical hyperthyroidism, hyperthyroidism and euthyroidism. However the same parameters also have been compared between subclinical hypothyroidism, hypothyroidism and euthyroidism control.