Sağlıklı kan donörleriyle hepatit B ve hepatit C virus taşıyıcılarında PCR (Polimeraz Zincirleme Reaksiyonu) yöntemi vasıtasıyla TT virus prevalansının araştırılması
Researching of TT virus prevalance by using PCR (Polymerase Chain Reaction) in healthy blood donors hepatitis B and hepatitis C virus carries
  1. Tez No: 107719
  2. Yazar: ÖZKAN GÜLSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN TULGAR, Y.DOÇ.DR. MEHMET ÇABALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı kan donörleri, Ko-infeksiyonlu kan donörleri, Prevalans, Semi- nested”PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu), TT virusu. 36, Health-blood donors, Co-infected blood donors, Prevalence, semi-nested”PCR (Polimerase Chain Reaction), TT virus. 37
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Florence Nightingale Hastanesi Kan Ünitesi ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda çalışmaya alınan 516 sağlıklı kan donörü ile 250 ko-infeksiyonlu kan donörü olmak üzere toplam 766 kan donörü üzerinde“semi-nested”PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi ile TTV-DNA prevalansı araştırılmıştır. Bu çalışmada 516 sağlıklı kan donörünün 132'sinin (% 25,5) ve 250 ko-infeksiyonlu kan donörünün ise 75'nin (% 30) TTV-DNA içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu araştırmada TT virüsünün kan ve kan ürünleri ile bulaşabileceği gösterilmiştir. Kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan post-operative cerrahi hastalarında gelişebilecek hepatit tablolarında etkenin belirlenmesinde major viral etkenlerin yanında TTV'nin da göz önünde bulundurulması gereklidir. TT virusu hakkında yeterli sayıda çalışma olmadığı için daha kapsamlı çalışma yapılması kanısına varılmıştır. Ayrıca ülkemizin diğer bölgelerinin profıllerininde belirlenmesi Türkiye' de TT virüsünün prevalansını ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In the Blood Bank and Microbiology laboratory of the Florence Nightingale Hospital (Istanbul, Turkey) the serum samples of 766 blood donors (516 healty-blood donors and 250 co-infected blood donors) have been investigated for the DNA of TT virus using the“semi- nested”PCR (Polimeraz Chain Reaction ) method. In this study, it has been shown that 132 (25.5%) of those of 516 healthy-blood samples and 75 (30.0%) of those of 250 co-infected blood donors contained the TTV-DNA. This investigation has also revealed that the TT virus may infect blood and blood products. Thus, the TTV screening should be considered when viral infections are studied for hepatitis cases on the patients who have been transfused blood following surgical operations. We conclude that further studies should be undertaken on the TT virus as there is no adequate information in this area of research. Beside these studies may reveal the prevalence of TT virus in Turkey.